Троїцька батьківська поминальна субота

Троїцька субота – день особливого спомину покійних, субота перед святом Трійці – головний весняно-літній поминальний день.У церковному календарі цей день називається Вселенською батьківською суботою. Під час вселенської панахиди цього дня Церква згадує всіх од віку померлих православних християн.
Поминання всіх померлих християн встановлено в суботу перед П’ятидесятницею з огляду на те, що подією зішестя Святого Духа завершилася справа порятунку людини, а в цьому порятунку беруть участь і покійні. Тому Церква, підносячи в день П’ятидесятниці молитви про оживотворення Духом Святим всіх, хто живе, просить у самий день свята, щоб і для покійних благодать Всесвятого і Всеосвячуючого Духа Утішителя, якої вони сподобилися ще за життя, була джерелом блаженства, тому що Святим Духом «всяка душа живиться».
Тому напереддень свята,  суботу, Церква присвячує спомину покійних, молитві за них.

Святий Василій Великий, що склав зворушливі молитви вечірні П’ятидесятниці, каже в них, що Господь особливо цього дня благоволить приймати молитви за померлих і навіть за «тих, хто утримується в пеклі».
Троїцька субота пов’язана із заснуванням Церкви Трійцею і Зішестям Святого Духа.

Ми молимося за покійних, щоб Господь простив їх, і віримо, що Дух Божий торкається не тільки тих, хто живе і молиться, але і покійних.

Наші близькі пішли у світ інший з пристрастями, пороками, гріхами, а ми молимося і просимо Божого Духа, якого Бог послав, просимо Христа Спасителя, щоб він помилував їх.

Напередодні Троїцької суботи, в п’ятницю ввечері в нашій Церкві служать парастаc. «Парастаc», з грецької, «клопотання» – під час цього богослужіння віряни просять за своїх покійних молитвою Церкви, і Сам Господь сказав, що це рятує грішників.
Ми вимолюємо у Бога прощення покійним, тому що вони вже не можуть нічого для себе вимолити, вони можуть молитися за нас, але не за себе: «Допоможи, Господи, упокій, Господи, душі усопших рабів Твоїх, праотців, батьків, сестер, братів наших, і всіх православних».

Православні просять від імені Церкви, щоб Господь помилував тих, хто відійшов у вірі й надії Воскресіння. По молитві Церкви благодать розвивається до такого стану, який допомагає душі покійного звільнитися від пут пекла.
У день Троїцької батьківської суботи прийнято ходити на службу, де читається 17-а кафізма. Під час її читання згадуються всі покійні християни (од віку). Така спільна молитва дуже важлива для покійних. Увечері 17-ту кафізму можна читати і вдома.
Троїцька субота має свій глибокий сакральний сенс і не втратить його до кінця віків, тому поминальні суботи вкрай необхідні.
Віряни передають записки з іменами своїх померлих у вівтар, священник їх читає і говорить: «Господи, згадай його у Царстві Своїм». Православні йдуть на могили, дають милостиню, роблять добрі справи, навіть добре слово сказати – теж милостиня в наш час за тих, хто передчасно покинув земне життя.
Троїцьку суботу називають ще і батьківською, бо наші батьки є найближчими нам по плоті, тому починаємо поминання з покійних батьків. У церковній поминальної записці пишемо спочатку імена покійних батьків, бабусь, дідусів, сестер, братів, поминаємо родичів.

Батьківські дні дарують нам радість молитовного спілкування в Бозі з тими, хто пішов із цього життя. Тому так православний народ любить батьківські суботи, де ми поминаємо померлих наших батьків, благодійників, родичів. Ми приходимо до Літургії, подаємо записки на проскомидію, молимося на панахиді. Що ще ми можемо зробити для наших дорогих покійних? Подати більше милостині, посилити домашню за них молитву і приготувати особливу поминальну страву – кутію.

Православним християнам не забороняється цього дня побувати на кладовищі, щоб вклонитися могилам рідних після того, як пом’янули їх у церкві. Прийнято вважати, що коли ми молимося за душі тих, хто відійшов у світ інший,  і вони в той час на небесах моляться за нас.

19. 06. 2021 р. у кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського відбулося заупокійне Богослужіння Троїцької батьківської суботи, яке очолив митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор; йому співслужили клірики кафедрального собору.

Зі словом проповіді до пастви цього дня звернувся клірик собору ієрей Вадим Гаджаман.

Рекомендовано для читання:

Можно ли в Троицкую родительскую субботу молиться в храме о самоубийцах?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *