Пасхальне послання пастві митрополита Кам’янець-Подільського і Городоцького Феодора

Великий сьогодні День!

І жоден інший день не може зрівнятись із цим Днем Христового Воскресіння. Саме тому ми й називаємо його Великоднем!

Адже саме в цей День воскрес із мертвих Господь наш Іісус Христос, звершивши подвиг спасіння світу. Сьогодні було переможено силу гріха та його наслідки  – смерть і прокляття, через які людина підпала під владу диявола.

Своїм Воскресінням Христос зруйнував твердиню диявола – ад і відкрив шлях до воскресіння всім людям, дарував вічне життя всьому людству.

Всім звіщається нині радість: І померлим, і тим, що живуть, і тим, що раніше жили, і тим, хто має жити завтра. Слова Христа, звернені до кожної людини, сьогодні звучать як ніколи актуально: «Прийдіть до Мене, всі струджені й обтяжені, і Я заспокою вас» (Мф. 11, 28).

Справді, в наш час, коли всі ми потерпаємо від війни, коли ми не тільки не впевнені в дні завтрашньому, але й не знаємо, що чекає нас сьогодні, цей заклик нашого Господа є особливо актуальним і зрозумілим, адже тільки Господь є Тим, Хто може  втішити та заспокоїти нас.

Усім нам слід пам’ятати, що мир встановиться не тоді, коли перестануть рватися бомби та вщухне стрілянина навколо нас, а тоді, коли наші серця перестануть рватися від злоби, ненависті та агресії. «Бо з середини, із серця людського, виходять лихі помисли, перелюбства, любодійства, вбивства, крадіжки, лихварства, кривди, лукавства, лестощі, ганебні вчинки, заздрісне око, богохульство, гордощі, безумство, – все це зло зсередини виходить, і оскверняє людину» (Мк. 7, 21-23), – каже нам Христос.

Церква, звершуючи Святу Євхаристію, закликає всіх християн взяти участь у ній через перебування в мирі та любові з Богом і ближніми. Участь у ній, а не проста присутність, можлива лише для тих, у кого чисті помисли та добрі побажання, які виховує Церква через подвиг покаяння, молитву та доброчинність.

Оскільки всі проблеми людства загалом і кожної людини зокрема є результатом життя без Бога, то, відповідно, й виправлення життя та вирішення всіх проблем можливі лише одним шляхом – через покаяння та зміну свого ставлення до Закону Божого. І хоча сьогодні Небеса веселяться, земля радіє, а весь видимий і невидимий світ святкує Світле Христове Воскресіння – нам варто особливу увагу приділити покаянню, без якого наше життя не осяє Божа благодать, яка  відроджує грішників.

Земля осквернилась гріхами людей. Звідси й усі війни та нещастя, сльози і страждання. Та найбільшим гріхом людства, глибиною безумства й диявольської жорстокості стало вбивство Сина Божого. Розп’яття – це кульмінація гріховного падіння людства, яке не просто відвернулось від Бога, а свідомо пішло проти Нього. Що ж у відповідь на це зробив Господь? Він прийняв вільно Свою смерть і через максимальне самозречення, самоумалення (грецькою мовою кенозис) подолав «жало аду»: переміг смерть та відкрив людині шлях до воскресіння й дарував кожному надію на життя вічне в Царстві Своєї слави!

У день Воскресіння, за вченням Святої Церкви, було відновлено первісний стан створеного Богом людського єства. Це відновлення сталося для того, щоб кожен зміг долучитись до радості Богоспілкування та повернути втрачене безсмертя. Відтепер смерті як перебування в темряві без надії на повернення до втраченого Богоспілкування більше не існує – вона є тільки тими вратами, через які людина входить у вічність. «Смeрти прaзднуемъ умерщвлєніє, адово разрушeніє, і інаго житія вєчнаго начaло, і  ігрaющє поємъ віновнаго, єдінаго благословєннаго отцевъ Бога, і прєпрославлєнаго» (Пасхальний канон, тропар 7 пісні).

Про це благовіствують жони-мироносиці, які почули цю радісну звістку про Всокресіння від ангела. Про це проповідують апостоли, що бачили Самого воскреслого Господа. Про це сповіщає Церква, коли співом «Воскрєсєніє Хрістово відєвше» дає кожному з нас можливість через духовний досвід стати свідком цієї події.

Воскресіння Христа стало не тільки фактом нашої історії, але й дало сили стверджуватись у християнській надії та любові. Адже через Воскресіння прийняли мудрість і безстрашність боязливі рибалки, які стали апостолами. Мученики як проповідники Воскресіння показали непохитне терпіння й мужність під час тортур та знущань. Силу віри та мудрість черпали у Воскресінні Христовому святителі, сповідники, отці та вчителі Церкви, а радість Воскресіння наповнювала душі преподобних, і спонукала їх відмовитись від мирської суєти, гріховних пристрастей та досягати духовної досконалості.

Світло Христового Воскресіння осяяло шляхи всіх, хто трудиться й терпить за Ім’я Христове, всіх, хто надіється на Нього. І можна впевнено стверджувати, що Воскресіння Христове визначило майбутнє людства, яке через важкі випробування й скорботи, покаяння та очищення, готується до Другого Пришестя Господа нашого Іісуса Христа.

Христос сьогодні осяює весь світ променями Свого Воскресіння, показує славу Свого Вічного Царства, дає нам відчути спілкування із Собою через Таїнство Святої Євхаристії та молитву. Він кличе всіх, хто хоче бути з Ним, нікого не відкидає, усім дає Свій Божественний дар.

Христос посилає справжній, благодатний мир у світ Божий, заспокоює збентежені людські душі, змінює смуток на радість і відкриває Себе тим,  хто шукає Його з чистою совістю.

Будемо ж прагнути до єднання з Ним і люблячими серцями та правдивими вустами сповістимо всьому світові, що Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть поправ, і сущим во гробах життя дарував!

 

Христос воскрeс!  Воістину воскрeс!  

Митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор

Пасха Христова, 2022 рік

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *