Неділя 8-ма після П’ятидесятниці

25/7 липня, у Неділю 8-му після П’ятидесятниці, Православна Церква вшановує пам’ять Успіння прав. Анни, матері Пресвятої Богородиці, свв. жон Олімпіади диякониси (409) та Євпраксії діви, Тавенської (413), Пам’ять V Вселенського Собору (553), прп. Макарія Жовтоводського, Унженського (1444), сщмч. Миколая пресвітера (1918); сщмч. Олександра пресвітера (1927); св. Іраїди спов. (1967), Собор Смоленських святих.

Високопреосвященніший митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор цього дня очолив Божественну літургію у кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського. Йому співслужили клірики собору.

Після Євангельського читання (1 Кор., 124 зач., I, 10-18. Мф., 58 зач., XIV, 14-22 (про насичення п’яти тисяч). Прав. Анні: Гал., 210 зач. (від полу), IV, 22-31. Лк., 36 зач., VIII, 16-21 митрополит Феодор звернувся зі словом проповіді до вірян. Він розповів про чудесне насичення п’ятьма хлібами та двома рибами п’яти тисяч чоловіків, окрім жінок та дітей. Архієрей зауважив, що Господь створив це чудо, щоб всі зрозуміли, що Він є Творцем, Тим, Хто отворив все. Він зробив це, не зважаючи на те, що міг просто вгамувати людський голод, але тоді учні та народ не могли б зрозуміти Його всемогутність. Проте Господь спочатку поглянув на небо, і це було також заради людей, щоб навчити їх тримати погляд поверненим до неба, – молитися.
Також Митрополит зосередив увагу слухачів на тому факті, що ми отримуємо багато Божих дарів, які не цінуємо:  і тепер маємо хліб й усе необхідне, хоча люди в багатьох країнах люди голодують.
Він  розповів про те, як препоподобний Серафим Саровський наставляв  систер дивеївської обителі жити в помірності, обмежуючи себе: “Господь може з попелу створити золото, але це для вас не корисно, тому мале у вас не буде зменшуватися, а велике примножуватися”. Також митрополит Феодор пригадав історію  про  багатого благочестивого чоловіка, який подорожуючи, у відхожому місці побачив хліб, підняв його і сказав, що за таке ставлення народ переживе голод, а це було у 20-х роках минулого сторіччя.
“Отже, ми повинні все цінувати, бути вдячними, не ремствувати, каятися у своїх гріхах і жити за заповідями Господніми”, – повчав у проповіді Архіпастир.
Під час Богослужіння підносилися особливі молитви за настання миру в Україні, за єдність у Церкві Христовій, за тих, хто втратив домівки, воїнів, владу та весь український народ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *