Неділя 6-та після Пасхи, про сліпого

За церковною традицією 6-та неділя після Пасхи називається Неділею про сліпого.

Розповідь євангеліста Іоанна (Ін. 9:1-38), що чують цього дня прихожани під час недільної Літургії, порівнює зцілення сліпонародженого  з духовним прозрінням людини. Ми розуміємо винятковість цієї події, що стала для зціленого сходинкою до більш величного чуда – прозріння духовного.

Господь Іісус Христос, Який казав, що Він  – “Світло світу”,  дарував можливість сліпому від народження простому чоловіку не тільки бачити матеріальний світ, а й прозріти духовно – увірувати в пришестя  Сина Божого.  А книжники та фарисеї – народні духовні вчителі, які гордилися знанням Святого Письма, залишилися духовно сліпими, хоча й були тілесно зрячими все життя.

Гріхи наші затьмарюють наші духовні очі й не дають побачити Господа, тому “ми повинні впродовж цього тижня,  – як каже відомий проповідник ХХ сторіччя  митрополит Антоній Сурозький, –  поставити перед собою питання про нашу сліпоту й прозріння. Прозріти нам потрібно багато в чому. Нам потрібно навчитися бачити у собі зло, що робить нас мілкими, недостойними навіть людського звання, не кажучи вже про те, що воно робить нас нездатними приобщитися Божественній природі, – що є нашим покликанням. Але ми також повинні навчитися бачити в собі образ Божий, ту святиню, яку вклав у нас Господь і яку ми повинні зберегти, закріпити, якій ми повинні дати засяяти повним світлом через подвиг всього життя. Ми повинні також навчитися по-новому  вдивлятися у нашого ближнього.  Ми  дуже легко бачимо його недоліки; ми повинні упродовж цих днів і наступних тижнів навчитися так  вдивлятися в глибини кожного нашого ближнього, щоб побачити в ньому цей святий Божественний образ і навчитися благоговійно, з трепетом ставитися до  кожної оточуючої нас людини”.

 

Рекомендовано для читання:

Анатомия духовной слепоты

Слепота духовная – это злоба сердца

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *