Неділя 6-та після П’ятидесятниці

11/24 липня, у Неділю 6-ту після П’ятидесятниці, Православна Церква вшановує пам’ять рівноапостольної великої княгині Ольги, у Святому Хрещенні Єлени (969), Спомин чуда вмц. Євфимії всехвальної, що ним Православ’я утвердилося (451), мч. Киндея пресвітера (III–IV), знайдення мощей сщмч. Іларіона, архієп. Верейського (1998), Ржевської, або Оковецької (1539), та Борколабівської ікон Божої Матері.

Цієї Неділі Високопреосвященніший митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор очолив Божественну літургію у кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського. Йому співслужили клірики собору.

Після Євангельського читання (Рим., 110 зач., ХII, 6-14. Мф., 29 зач., IX, 1-8 (про зцілення розслабленого в Капернаумі), свв.: 2 Кор., 181 зач., VI, 1-10. Лк., 33 зач., VII, 36-50) митрополит Феодор у повчальному слові до пастви розповів зміст Євангельських уривків.
Розглянувши зачала про зцілення розслабленого, а також про жінку, яка сльозами вмила ноги Господу, архієрей зосередив увагу пастви на різному оцінюванні людьми однієї тієї ж ситуації.  “Різниця в їхньому душевному налаштуванні призвела до різних думок й оцінок однієї й тієї ж події, – зауважив Архієрей. – Різниця думок залежить від внутрішнього стану людини”.  “Кожен міркує в міру своєї зіпсованості”, – процитував відомий афоризм Митрополит. – Кожна людина бачить у міру свого духовного стану, сприймає через призму свого духовного внутрішнього налаштування, розуміння. Тому висновок із цього слідує простий: “Потрібно формувати всередині своєї душі такий внутрішній устрій, який дозволяв би правильно сприймати все те, що відбувається навколо нас і з нами, – зазначив Архіпастир. – Адже багато з того, що відбувається з нами, ми також не в змозі зрозуміти. Тому за об’єктивною думкою ми звертаємося до інших досвідчених людей, розуміючи, що наша залежність від обставин робить нас необ’єктивними, пристрастними. Християнин часто звертається за вирішенням своїх незрозумілих духовних питань, ситуацій до священнослужителя-духівника”.
Також Архіпастир звернув увагу присутніх на факт віри інших людей, які бажають допомогти своїм близьким, чи то в боротьбі зі залежностями, чи то в хворобах, чи в потребах… “Вони можуть помолитися разом із Церквою про допомогу для ближнього, – радив Архієрей. – Церква молиться як за присутніх, так і за відсутніх; існує традиція подання записок за тих, за кого ми хотіли б цього дня, щоб молилися під час Літургії. І по нашій вірі Господь допомагає цим людям. Церква закликає нас молитися один за одного, допомагати один одному, особливо тим, хто хрещений, але ще далекий від Церкви, адже для Бога все можливо”.
Відзначаючи День пам’яті рівноапостольної княгині Ольги, митрополит Феодор розповів історію її життя, відзначив її мудрість, а також розповів про прийняття нею хрещення у Константинополі, що стало гарним прикладом для наслідування, який перейняв її онук Володимир – рівноапостольний князь, який хрестив Русь.
Отож, справи Божі звершуються незбагненно, і грішник сьогодні може стати праведником завтра, а праведник може стати грішником. У житті все дуже швидко змінюється і залежить від того, який у нас внутрішній устрій, чим ми живемо, чи правильне наше духовне життя, на яких підвалинах воно стоїть, розвивається.  Через те й навчає нас Господь смиренно ставитися до своїх успіхів, смиренно сприймати інших людей, які зовсім інших переконань і далекі від Бога, адже  все може змінитися, про це свідчить вся християнська історія й усе життя Церкви. Про це нам нагадує життя рівноапостольної княгині Ольги, а також Євангельської блудниці, яка стала на шлях істини і спаслася.
Велику благодать дарував Господь Своїй Церкві. Він не тільки Сам прощав гріхи, але й дав цю владу апостолам, які через посвячення передають цю владу священнослужителям Церкви й до цього дня. Благодать прощення гріхів проявляється у таїнстві Сповіді. Великою є ця благодать.
Нам потрібно використовувати цю можливість для того, щоб бути максимально чистими перед Господом, наскільки це від нас залежить. Постійне піклування про чистоту своєї душі створює передумови правильного розуміння нашого життя, правильної розсудливості. А без чистоти душі ми не будемо правильно розуміти все те, що відбувається, будемо жити у пітьмі: матимемо очі, але не будемо бачити, будемо чути, але не зможемо зрозуміти, хоча люди, які знаходяться поряд, будуть по-іншому сприймати те, що відбувається.
Дивовижним є духовне життя. Дивовижною є дія благодаті, яка робить людей зовсім новими, відроджує грішника, возводить його у стан праведності.
Дай, Боже, нам всім користуватися цими чудовими дарами вірою в Господа нашого Іісуса Христа, яка відкриває доступ до Божественної благодаті й допомагає нам користуватися діями Божественної сили, яка не тільки лікує наші душевні й тілесні сили, але й сприяє нам у великій справі нашого спасіння”, – завершив недільну проповідь Архіпастир.
Під час Богослужіння підносилися особливі молитви за настання миру в Україні, за тих, хто втратив домівки, воїнів, владу та весь український народ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *