Неділя 5-та після Пасхи, про самаряниню. День перенесення мощей святителя Николая

9 / 22 травня, у Неділя 5-ту після Пасхи, що називається Неділею про самаряниню, Православна Церква відзначає Перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських у Бар (1087), а також пам`ять прор. Ісаї (VIII ст. до Р. Х.), мч. Христофора (близько 250), прп. Шіо Мгвімського (VI) (груз.), прп. Іосифа Оптинського (1911), сщмч. Димитрія пресвітера (1938), сщмч. Василія пресвітера (1939).

Цього дня святкове Богослужіння у кафедральному соборі на честь святого Олександра Невського очолив ключар собору протоієрей Тарасій Забудько, йому співслувжили клірики собору.

Після Євангельського читання (Діян., 28 зач., ХІ, 19-26, 29-30. Ін., 12 зач., IV, 5-42. Свт.: Євр., 335 зач., ХІІІ, 17-21. Лк., 24 зач., VI, 17-23) протоієрей Тарасій, звернувшись зі словом проповіді до присутніх, зокрема порадив перечитувати цей Євангельський уривок, що розповідає про зустріч Христа і самарянки, зазначивши, що він містить велику кількість фактів, на які християнину потрібно звернути увагу. Розповівши про відмінність іудеїв і самарян, протоієрей наголосив, що самаряни спочатку вшановували, як і іудеї, одного Бога, але потім, збудувавши собі інший храм, почали приносити жертви і язичницьким богам.

“Дуже часто буває, коли людина відпадає від істини, вона поступово сповзає в язичництво, – зауважив проповідник. –  Суть язичництва зводиться до двох основних речей. По-перше, для нього ніякого значення не мають внутрішні переживання людини. Важливим є дотримання певного ритуалу, певних дій і слів, а внутрішнє наповнення цього ритуалу для язичництва не має ніякого значення.

По-друге, язичники обожнюють окремі предмети, місця. Самарянка спочатку скептично ставиться до слів Христа, але після викриття її нечистого життя, приходить до тями.
Дуже часто люди заграють із Богом, легковажно ставляться до Його слів до тих пір, поки не отримають від Нього жорсткого викриття свого нечестя, зокрема смертного гріха блуду або серйозних проблем. Коли людина починає чути голос своєї совісті, тоді вона стає здатною вдумливо сприймати Святе Письмо.
Христос не осудив грізно у гріху жінку, а з любов`ю дав їй можливість самій зробити висновок; не порушуючи свободи жінки, дав голосу її совісті заговорити. Господь стукає в двері серця кожної людини, а не виламує їх. Так само повинні чинити й ми у всьому: з дітьми, в сім`ї, з колегами, і це діє. А  віра християнська православна  полягає не тільки в тому, щоб приходити до храму та молитися вдома, це є тільки засобами виразу любові до Бога, а в тому, щоб з`єднатися з Богом.
Отже, бесіда з самарянкою – це бесіда з усіма нами, в якій Бог кличе нас до любові, яка наповнює наше життя радістю й змістом і долає страх”, – зазначив священник.
Під час Богослужіння підносилися молитви за припинення війни в Україні, військо, а також людей, які втратили свої домівки, та тих, хто допомагає їм.
У Кам’янець-Подільському храмі на честь перенесення мощей святителя Николая  митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор у співслужінні настоятеля цього храму протоієрея Олексія Вересюка та гостей у священному сані звершив святкову Божественну літургію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *