Неділя 5-та після Пасхи, про самарянку

17/30 травня – Неділя 5-та після Пасхи, про самарянку. 

Церква згадує важливу євангельську подію – бесіду Господа Іісуса Христа біля колодязя Іакова зі самарянкою. 

Христос  першій самарянці прямо говорить про те, що Він і є той самий довгоочікуваний Месія, Спаситель світу. Він відкриває їй істину про настання нового вищого богопоклоніння, яке не обмежується одним певним місцем, а буде відбуватися в Дусі й істині.

Як пояснює архієпископ Аверкій (Таушев): «Поклонятися Богу духом і правдою означає прагнути догоджати Богу не одним лише зовнішнім чином, шляхом принесення Йому жертов, як робили це іудеї і самаряни, які думали, що все Богошанування до цього одного і зводиться, а шляхом істинного та щирого прагнення до Бога, як до Духа, усіма силами своєї духовної істоти, пізнавати Бога і любити Бога, неудавано та нелицемірно бажаючи догоджати Йому виконанням Його заповідей».

30. 05. 2021 р. недільну святкову Літургію очолив ключар кафедрального собору протоієрей Тарасій Забудько. Йому співслужили клірики собору.

Протоієрей Тарасій, розповідаючи про Євангельське читання цього дня, Діян., 28 зач., XI, 19-26, 29-30. Ін., 12 зач., IV, 5-42  звертає увагу слухачів на те, що Господь возводить жінку на небачену до того висоту, нагадавши приклад мироносиць, які не тільки першими побачили воскреслого Спасителя, але й стали першими проповідниками цієї події навіть для апостолів. Порівнюючи релігіійну поведінку чоловіка та жінки, священник пригадав подвиг мучениці Фотінії – у минулому самарянки – й закликав слова, які казав Господь їй, прийняти як звернення до нас і змінити своє життя, як заповідував Господь.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *