Неділя 5-та після П’ятидесятниці

12/25 липня, у Неділю 5-ту після П’ятидесятниці. Православна Церква вшановує пам’ять мчч. Прокла та Іларія, прп. Михаїла Малеїна, мц. Голіндухи (Марії), прпп. Іоанна, Гавриїла Святогорців, мчч. Феодора варяга та сина його Іоанна, прп. Арсенія Новгородського, прп. Симона Воломського, ікони Божої Матері “Троєручиця”. 

Святкове Богослужіння у співслужінні кліриків кафедрального собору на честь святого благовірного князя Олександра Невського очолив митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор.
Після недільного Євангельського читання (Літ. – Рим., 103 зач., X, 1-10. Мф., 28 зач., VIII, 28 – IX, 1. Богородиці: Флп., 240 зач., II, 5-11. Лк., 54 зач., X, 38-42; XI, 27-28) Архіпастир розкрив зміст події про зцілення Євангельських гадаринських біснуватих. “Ними диявол оволодів фізично, а от більшістю жителів, яким належав загін свиней, що кинувся в море, диявол оволодів духовно”, – зауважив Митрополит.
Далі він підкреслив, що вся історія нашого світу свідчить про те, що всі його правителі намагалися не тільки підкорити людей тілесно, керувати народом, але й прагнули його духовного підкорення.
І добре, якщо їхні переконання збігалися з Божою волею, як приклад Архіпастир згадав охрещених великих князів, у тому числі рівноапостольного князя Володимира, велику княгиню Ольгу, які робили все, від них залежне, щоб народ змінився на краще. Але були й інші приклади правителів-безбожників: Гітлер, Ленін …
Архіпастир провів чітку межу між слугами Божими та слугами сатани. Люди, які є слугами демонів, не поважають людську свободу; через насилля, утиски, хитрість і обман сатана впроваджує своє. І це допомагає християнам відмежовувати істину від лукавства”.
Архієрей пригадав подвиг святої мучениці Голіндухи, чоловіком якої був маг. Вона була незадоволена язичницькою релігією та прагнула істинного Богошанування та Богопізнання. Господь відкрив жінці, яка шукала істину та правду, справжню віру через Свого ангела. Ставши послідовницею Христа, свята Голіндуха прийняла мученицьку кончину і зараз прославлена Церквою як свята.
“Подібне може відбутися в житті кожної людини, – зазначив митрополит Феодор, – не дивлячись на те, в яких обставинах людина народжується, виховується, якщо її не задовільняє зло й неправда, то вона обов’язково буде прагнути до добра, до світла. Душа такої людини захоче глибокого духовного розуміння, задоволення і вона знайде їх, Господь відкриється їй і допоможе. І таких прикладів безліч”.  Архієрей пригадав приклади навернення до Господа з житій святих мучеників Прокопія, Конона.
“Якщо людська душа спрямована до добра, то Господь обов’язково її знайде, направить на істинний шлях. Ми повинні пам’ятати, що найважливішим для нас є те, щоб наша душа не була підкорена силам зла через думки, ідеї, почуття, переконання, щоб ми жили хоча б за законами совісті, які Господь вклав у людську природу. Адже люди, які не знають істинного Бога, але живуть за цими законами дуже багато роблять правильного, що є потенційною можливістю відкриття для них Господа, щоб і їм стати перед дверима Царства Небесного.
І зараз ідеї безбожників ходять по всьому світу й шукають, як біси, духовно пусті, незайняті душі, бо душа пустою не буває, вона постійно чимось наповнюється. Тому важливим є те, щоб людина наповнила вмістилище своєї душі добрими ідеями, почуттями, думками, щоб у її душу ввійшов Господь і біси не знайшли для себе вільного місця”, – наголосив він.
Архієрей звернув увагу присутніх на те, що сьогодні дуже багато можливостей для того, щоб біси опинилися в душі людини:  іноді люди стають біснуватими через інтернет і телебачення, не говорячи вже про інші певні порочні пристрасті, захоплення, навіть наука може сприяти цьому – через який-небудь чип.
Також Митрополит пригадав приклади з житій святих, коли люди повністю підкоряли й віддавали своє життя на служіння бісам.
“Ми живемо у дуже непростий час, – зауважив Архієрей. – Ви пам’ятаєте про апокаліптичне число Звіра – 666, про печатку антихриста, яку будуть приймати вкінці світу, що буде свідченням зречення від Господа, інші попередження. Ми зараз дуже наблизилися до тих часів, коли остаточно все відбудеться, для того, щоб після цього відбулося друге славне пришестя Господа Іісуса Христа.
Час вичерпується, про це говорять предстоятелі Православних Церков і наш Предстоятель, називаючи наші часи апокаліптичними. А святійший патріарх Грузинської Церкви Ілля цього року на другій седмиці Великого посту сказав, що час скорочується, наближається і ми повинні бути готовими до другого пришестя Господа Іісуса Христа. А ми знаємо, що йому будуть передувати багато катаклізмів, страшних подій. Тому поможи, Боже, щоб ми були серйозно зайняті своєю душею, щоб ми очищали її від усього непотрібного, страсного і наповнювали її божественною благодаттю, яка наставляє і вчить людину, як їй потрібно жити по-християнськи, що їй потрібно робити, щоб жити з Богом і удостоїтися Царства Небесного.
Тому нехай Євангельські слова, а також слова святих отців, що сповнені духовної солі, напоумлюють і допомагають нам, щоб, звершуючи християнське служіння, а це є можливим тільки в істинній Церкві Христовій, уникаючи всіх небезпек, що існують у цьому світі, ми змогли досягнути Царства Небесного”, – завершив недільну проповідь Архіпастир.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *