Богослужіння в День свята жон-мироносиць

25/8 травня, у Неділю 3-тю після Пасхи,  Православна Церква вшановує святих жон-мироносиць: Марії Магдалини, Марії Клеопової, Саломії, Іоанни, Марфи і Марії, Сусани та інших; а також праведних Іосифа Аримафейського та Никодима, апостола і євангеліста Марка (63), блгв. Тамари, цариці Грузинської (1213), прп. Сильвестра Обнорського (1379), прп. Василія Поляномерульського (1767) (румунськ.), прп. Вассіана Сліпого (1827), сщмч. Сергія пресвітера (1938), Царгородської ікони Божої Матері (1071).

У кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор у співслужінні кліриків собору звершив святкову Божественну літургію.

Після Євангельського читання (Діян., 16 зач., VI, 1-7. Мк., 69 зач., XV, 43 – XVI, 8. Ап.: 1 Пет., 63 зач., V, 6-14. Мк., 23 зач., VI, 7-13) Архіпастир звернувся зі словом проповіді до прихожан. Він розповів присутнім про те, хто такі жони-мироносиці, зауваживши, що вони були одними із самих ревних послідовників, які залишилися з Господом до кінця. Вони разом із Пречистою Матір’ю Господа Іісуса Христа і єдиним із учнів, Іоанном Богословом, знаходилися на Голгофі, співстраждаючи Спасителю. Хоча вони ще не зовсім осягнули таїну смерті їхнього Божественного Вчителя, проте, люблячи, вони робили все можливе, щоб своєю присутністю полегшити Його страждання.

Митрополит Феодор також розповів про те, як праведний Іосиф і Никодим звернулися до Пилата, щоб погребсти тіло Господа, й про сам факт погребіння, воскресіння та з’явлення Іісуса Христа.  Розповів, як жони-мироносиці почали розповсюджувати радісну звістку: “Христос Воскрес! Воістину Воскрес!”

“Ми вшановуємо подвиг жон-мироносиць, які відкинули страх, спонукаючись любов’ю до Господа, – розповідав проповідник, – вони йшли, щоб проявити ознаки любові, шанування Господу нашому Іісусу Христу. За це мироносиці отримали винагороду – сподобилися першими бути свідками воскресіння Господа Іісуса Христа. За це їх вшановує Церква. Однак, їхній подвиг не завершився на цьому. Відомо, що про Воскресіння Христа жон-мироносиці свідчили не тільки апостолам, а й всьому світу. Так Марія Магдалина разом із Марфою та Марією Клеоповою проповідували на території сучасної Франції. Марія Магдалина проповідувала ще й у Римі, де свідчила перед імператором Тіберієм, піднісши йому червоне яйце, – символ воскресіння; також вона була з Матір’ю Божою в Ефесі. Деякі дійшли з проповіддю навіть до Англії.

Подвиг жон-мироносиць є великим. Слабкі, здавалося б, безпомічні жінки мали таку мужність, наснагу, прагнення свідчити всьому світу тільки завдяки тому, що вони були справді свідками Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа. Їхні відданість і любов до Господа були великими, і за це вони отримали ті Божественні дари, які Господь являв через їхнє апостольське служіння, через їхнє свідчення світу про Воскресіння Господа Іісуса Христа.

Церква сьогодні вшановує всіх жон: і мучениць, і рівноапостольних, і преподобних, святих матерів, які виховали святих дітей, а також прославляє подвиг і життя усіх жінок-, дів-християнок, які люблять Господа, прагнуть до Нього, намагаються своїм життям уподібнюватися тим благочестивим, святим жінкам і дівам, які жили в різні часи, але яких об’єднувала любов до Господа, старанність у служінні Йому, чисте та праведне життя, що приваблює Божественну благодать, через яку прославляється її володар.

Архієрей закликав цього дня просити благодаті для всіх жінок, дів, які знаходяться у святій Православній Церкві, що залишаються вірними Їй, пам’ятають про своє християнське покликання, несуть свій суспільний, сімейний подвиг, які спасаються в невимовно складних умовах. Ці умови пов’язані з тим духовно-моральним устроєм нашого життя, який, на жаль, характеризується відчуженістю, відпадінням нашого суспільства від Бога.

Ми увійшли в останню історичну фазу розвитку людства, – зазначив Архієрей. – Ми знаходимося напередодні ще більших потрясінь, які будуть дуже швидко змінювати одне одне. Ми дуже близько до того часу, коли прийде Господь Іісус Христос. Це спостерігається з огляду на життя нашого світу, а також із пророцтв святих, які жили набагато раніше. Все стискається, ускладнюється, і Господа Іісуса Христа сповідувати стає все важче, гоніння на християн посилюються, тому що суспільство в більшості своїй є байдужим, безбожним. Тому злі сили диктують свою волю.

Дай, Боже, залишитися в тому доброму малому стаді Христовому, в тому залишку, який  разом із Христом подолає всі труднощі та випробування і досягне Царства Небесного”.

За Літургією підносилися прохання про мир на українській землі, про позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї та втратив домівки, а також,  щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним. Архіпастир просив у Бога милості українському народу, напоумлення влади, зміцнення мужністю воїнів, звільнення полонених, зцілення хворих та прихистку тим, хто позбавлений домівок.

Після відпусту Високопреосвященніший митрополит Феодор привітав прихожанок з Неділею жон-мироносиць.

Рекомендовано для читання:

Комментарии к тропарям и кондаку Недели святых жен-мироносиц

Жены мироносицы – идеал любви к ближнему.

Жены-мироносицы – неудобные свидетельницы.

Библейский взгляд на женщину.

Как бороться со страхом?

Особенности воспитания девиц.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *