Вселенська (м’ясопусна) батьківська субота

9/22  лютого – вселенська (м’ясопусна) поминальна батьківська субота –  це день особливого молитовного спомину померлих рідних і близьких.

М’ясопусна – бо вже за день, з понеділка, припиняється вживання м’яса.

Вселенська Поминальна — тому, що цього дня Церква особливо молиться за тих, хто помер та не отримав з якихось причин належного церковного відспівування.

Святитель Афанасій Сахаров, розмірковуючи про сенс Батьківських субот, під час яких поминаються усі спочилі — від наших днів до Адама, серед іншого зауважує: «Якщо б усі православні християни почали б молитися виключно тільки про своїх близьких родичів і друзів, якою б, за словом Євангелія, була б їхня винагорода? Адже й грішники люблять тих, хто їх любить…

А головне – в тому разі, коли кожний молився б лише за своїх, поминання тривало б недовго – кілька десятиліть після смерті, лише доти, доки живі ті, хто знав і любив нас… Але саме для того, щоб подолати невблаганний час та помолитися дійсно за всіх од віку спочилих, навіть за тих, чиї імена вже стерлися з людської пам’яті століттями минулого, і встановлено в Православній Церкві традицію Батьківських поминальних субот».

«Постараємося, скільки можливо, допомогти покійним, замість сліз, замість ридань, замість пишних гробниць — нашими про них молитвами, милостинею і приношеннями, щоб таким чином і їм, і нам отримати обіцяні блага», — пише святитель Іоанн Златоуст.

Молитва за померлих — це найбільше й головне, що ми можемо зробити для тих, хто відійшов у вічність.

Насправді небіжчик не має потреби ні в гробі, ні в пам’ятнику — все це данина традиціям, нехай і благочестивим. Але вічно жива душа покійного, чекаючи суду Божого, відчуває величезну потребу в нашій постійній молитві. Ось чому домашня молитва про близьких, молитва на кладовищі біля могили покійного — обов’язок кожного православного християнина.

Особливу допомогу спочилі отримують, коли їх поминають у церкві. Тому православні  християни перш ніж відвідати кладовище приходять на заупокійне Богослужіння в храм, де моляться за померлих.

Під час Великого посту Православна Церква встановила три поминальні батьківські суботи:

субота другої седмиці Великого посту – 1/14 березня,

субота третьої седмиці Великого посту – 8/21 березня,

субота четвертої седмиці Великого посту – 15/28 березня,

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *