Великий Златоуст про Воскресіння Христове

У Пасхальну ніч кожен православний християнин захоплено і трепетно переживає найважливішу подію в історії людства – Воскресіння Христа. Кожне віруюче серце сповнюється радістю, надією та вдячністю Спасителю за Його спокутний Подвиг та можливість вічного життя.

Проявом внутрішнього Пасхального стану душі є святкове богослужіння, яке, за словами канону, є торжеством із торжеств. Свято Воскресіння Христового оспівується словами святих авторів, серед яких визначне місце займає “Слово огласительне” святителя Іоанна Златоуста (+ 407).

“Огласительне” означає призначене для настанови у вірі тих, хто бажає прийняти Хрещення. Справа в тому, що в давнину в Церкві хрестили людей у Велику суботу – тобто перед самим святом Воскресіння Христового. Традиційно в огласительному слові священнослужителі коротко викладали основи християнського віровчення – догмати Церкви.

Слово святителя Іоанна Златоуста – найвідоміше з Пасхальних Огласительних слів. Цей богонатхненний твір не втратив актуальності й донині, адже вчення Церкви незмінне, живе і творче. Воно ніколи не втрачає своєї глибини та свіжості для тих, хто прагне вічного і довершеного. Тому у православних храмах після Пасхального канону, на утрені, вже багато століть звучать прості, вічно живі слова:

Слово Огласительное во святый и светоносный день преславнаго и спасительнаго Христа Бога нашего Воскресения иже во святых отца нашего Иоанна, архиепископа Константинопольскаго, Златоустаго

Аще кто благочестив и боголюбив, да насладится сего добраго и светлаго торжества. Аще кто раб благоразумный, да внидет, радуяся, в радость Господа своего. Аще кто потрудися постяся, да восприимет ныне динарий. Аще кто от перваго часа делал есть, да приимет днесь праведный долг. Аще кто по третием часе прииде, благодаря да празднует. Аще кто по шестом часе достиже, ничтоже да сумнится; ибо ничим отщетевается. Аще кто лишися и девятаго часа, да приступит, ничтоже сумняся, ничтоже бояся. Аще кто точию достиже и во единонадесятый час, да не устрашится замедления: любочестив бо Сый Владыка, приемлет последняго, якоже и перваго: упокоевает в единонадесятый час пришедшаго, якоже делавшаго от перваго часа; и последняго милует, и первому угождает, и оному дает, и сему дарствует; и дела приемлет, и намерение целует; и деяние почитает, и предложение хвалит.

Темже убо внидите вси в радость Господа своего: и первии, и втории, мзду приимите. Богатии и убозии, друг со другом ликуйте. Воздержницы и ленивии, день почтите. Постившиися и не постившиися, возвеселитеся днесь. Трапеза исполнена, насладитеся вси. Телец упитанный, никтоже да изыдет алчай; вси насладитеся пира веры; вси восприимите богатство благости. Никтоже да рыдает убожества: явися бо общее Царство. Никтоже да плачет прегрешений, прощение бо от гроба возсия. Никтоже да убоится смерти, свободи бо нас Спасова смерть. Угаси ю, Иже от нея держимый. Плени ада, Сошедый во ад. Огорчи ада, вкусивша плоти Его. И сие предприемый Исаиа возопи: ад, глаголет, огорчися, срет Тя доле. Огорчися, ибо упразднися. Огорчися, ибо поруган бысть. Огорчися, ибо умертвися. Огорчися, ибо низложися. Огорчися, ибо связася. Прият тело, и Богу приразися. Прият землю и срете небо. Прият, еже видяше, и впаде во еже не видяше. Где твое, смерте, жало? Где твоя, аде, победа? Воскресе Христос, и ты низверглся еси. Воскресе Христос, и падоша демони. Воскресе Христос, и радуются Ангели. Воскресе Христос, и жизнь жительствует. Воскресе Христос, и мертвый ни един во гробе.

Христос бо, востав от мертвых, Начаток усопших бысть. Тому слава и держава во веки веков. Аминь.

Слово Огласительне у святий та світлоносний день преславнаго та спасительного Христа Бога нашого Воскресіння святого отця нашого Іоанна, архієпископа Константино-польского, Златоуста

Якщо хто благочестивий і любить Бога, нехай насолодиться цим світлим торжеством. Якщо хто раб благорозумний, нехай увійде, радіючи, у радість Господа свого. Якщо хто потрудився, постячись, нехай прийме нині винагороду. Якщо хто від першої години працював, нехай отримає нині справедливу заплату. Якщо хто після третьої години прийде, дякуючи, нехай святкує. Якщо хто після шостої години з’явився, нехай не засумнівається, тому що нічого не втратив. Якщо хто затримався до дев’ятої години, нехай з’являється без усякого сумніву, нічого не боячись. Якщо хто прийшов тільки об одинадцятій годині, нехай не тривожиться тим, що запізнився, бо щедрий Владика й останнього приймає нарівні з першим; заспокоює того, хто прийшов об одинадцятій годині, як і того, що працював від першої; і останнього милує, і про першого турбується, і тому дає, і цьому дарує. І діла приймає, і наміри вітає, і діяння шанує, і думки хвалить.

Тому-то увійдіть всі в радість Господа свого: і перші, і другі, винагороду прийміть. Багаті і бідні, одне з одним святкуйте! Стримані і ліниві, день вшануйте! Ті, що постилися, і ті, що не постилися, – звеселіться сьогодні! Трапеза готова: насолоджуйтесь усі! Тілець вгодований, нехай ніхто не вийде голодним, всі прийміть багатство благості! Ніхто нехай не ридає від убогості, тому що явилося загальне Царство. Ніхто нехай не оплакує гріхів: прощення бо засяяло із гробу! Ніхто нехай не убоїться смерті, визволила бо нас Спасова смерть; схоплений нею – подолав її. Зійшовши в пекло – полонив пекло, засмутив його, коли воно спробувало плоті Його. Це й Ісайя передбачив, коли взивав: Пекло засмутилося, зустрівши Тебе в безодні. Засмутилося, бо знищене; засмутилося, бо зневажене; засмутилося, бо смерть йому заподіяно; засмутилося, бо повалене; засмутилося, бо зв’язане. Узяло тіло, а знайшло Бога; взяло землю, а зустріло небо; взяло те, що бачило, а впало через те, чого не бачило. Де твоє, смерте, жало? Де твоя, пекло, перемога? Воскрес Христос, – і ти повалене! Воскрес Христос, – і попадали демони! Воскрес Христос, – і радіють ангели! Воскрес Христос, – і життя триває! Воскрес Христос, – і немає жодного мертвого в гробі!

Христос, що воскрес із мертвих, став початком померлих. Йому слава і держава на віки віків. Амінь.

Важко щось додати до слів вселенського вчителя, які сповнені християнського оптимізму перемоги життя над смертю. Ми чуємо заклик до реального, теперішнього, живого переживання Воскресіння Христового, яке є запорукою воскресіння кожного благочестивого християнина.

Цей видатний духовний твір спонукає кожну людину відгукнутись на любов Божу та чистим серцем і праведним життям сприйняти Жертовний Подвиг Спасителя світу, щоб стати учасником духовної Трапези у майбутньому житті.

Диякон Ілля Самойлов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *