В чому сенс «сплошних седмиць» перед постами?

Церква встановила сплошні  седмиці перед постами для допомоги людині в духовному житті.

Сплошною седмицею (від слова «сім», сім днів тижня) називається тиждень, в якому немає одноденних постів в середу і п’ятницю. В ці сплошні дні  згідно з церковними правилами, можна їсти всі продукти, на відміну від інших тижнів року, коли в середу і п’ятницю християнам належить постити.
Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це розповів священик Андрій Чиженко в коментарі порталу «Православне життя».
«Сплошні седмиці встановлено, щоб досягнути декількох цілей, так би мовити, в комплексі.

З одного боку – в харчовому, щоб накопичити сили на піст або, навпаки, трохи втішитися після тривалого посту, як наприклад, на Світлій седмиці або святках.

З іншого боку – дати людині можливість розслабитися перед тривалим і посиленим духовним подвигом: своєрідний привал перед походом або боєм.

А також  – не дати нам можливості впасти в спокусу й уявляти про себе, що ми «великі» постники і аскети », – пояснив священник.
Він розповів, що сплошна седмиця після Святої Трійці, пов’язана ще з тим, що П’ятидесятниця за своїм значенням порівнюється з Великоднем і готує віруючих до Петрового посту.
«Будемо ж радіти і веселитися, і святкувати день народження Матері Церкви, і звеличувати-славословити нашого Утішителя. Будемо ж із Божою допомогою збирати сили на Петрів піст, який в цьому році починається з 15 червня і триває до 12 липня. Цей піст нестрогий. В дні, коли дозволяє Устав, можна їсти рибу, крім середи і п’ятниці. Але головне, звичайно, сповідатися та причащатися Тіла і Крові Христових, відвідувати Богослужіння, посилити молитовне правило, творити добрі справи. Адже піст – це маленький крок, за допомогою якого ми наближаємося до Бога », – зауважив клірик УПЦ.

https://vz.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *