Святкування неділі Торжества Православꞌя у кафедральному соборі

25.02.2018 р., у першу неділю Великого посту – неділю Торжества Православꞌя у кафедральному соборі святого благовірного князя Олександра Невського Архієрейським чином була звершена святкова Божественна літургія.

Урочисте богослужіння розпочалося зі святкової зустрічі Архієрея. Вітальне слово сказав ключар собору протоієрей Тарасій Забудько. Зокрема, він зазначив, що свято Торжества Православꞌя – це свято перемоги не тільки над іконоборчеською єрессю, але й над усіма єресями. А той, хто бореться проти ікон, бореться проти Самого Христа. Для кого неможливе зображення Христа, для того не є дійсним і його боговтілення. Отець протоієрей попросив у Архіпастиря святих молитов, щоб кожному з нас через очищення серця відновити у собі образ Божий і так досягнути Царства Небесного.

Під час Літургії була звершена молитва за мир в Україні.

Після євангельського читання зі словом проповіді до пастви звернувся Митрополит Феодор. Він розповів присутнім історію важких і довгих років гонінь, що претерпіли люди Церкви з боку іконоборчеських імператорів і єретиків до часу здолання цієї єресі. Іконовшанування остаточно було затверджене на Сьомому Вселенському соборі. Вистраждана істина ціною крові багатьох мучеників увійшла до Церковних Правил Православꞌя і стала основою християнського віровчення. З того часу Святими отцями були встановлені основні правила Церкви, до яких християнам прийдешніх поколінь заборонене щось додавати або віднімати, тому що правила віри формувались святими людьми, Духом Святим, вони написані кров’ю мучеників і відповідають божественній істині, яка буде в Церкві до кінця віку. «Умовою здобуття істини, – сказав Митрополит Феодор, – є чистота життя: «Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога». Тобто істина не відобразиться у нечистому серці.

Навіть наймудріші філософи світу у своєму пізнанні дійшли тільки до факту розуміння єдиного Бога, а все інше для них лишилося примарливим і незбагненним, тому що істинні знання дає тільки Сам Бог. У Вітхозавітний період він відкривався людям через пророків, у Новозавітний час Сам Іісус Христос дав одкровення людству. Бог неосяжний і неприступний. Ми можемо сприйняти тільки Його властивості; явлення Господа Іісуса Христа – це прояв найвищої премудрості Божої для людини, це шлях, який був вказаний людству для спасіння, адже самотужки визначити, що є добро, а що є зло людина не в змозі. Тому передається з покоління в покоління істина, яка навчає людей і вказує вірний шлях до Бога.

Заїжджі західні єретики місіонери, коли відбирали храми у нас на Західній Україні, то насаджували свою віру, а тепер підступно проголошують, що Бог один і все одно, як у нього вірити. Але не все одно, як вірити! Істина одна, один Бог, одна Церква і одна віра. Саме істинна віра спасає – та, яка була затверджена Святими Отцями на Семи Вселенських соборах, інші ж вірування є підробками та брехнею. Якщо звичайна грішна людина не терпить неправди про себе, то наскільки суворо ставиться до неправд, єресей, лжевчень і розбрату в Церкві Бог. Тому що це все відводить від спасіння людей. Тому сьогоднішнє свято – це нагадування всім, наскільки важливим є збереження віровчення Православ’я, від чистоти якого залежить і якість нашого життя, наше спасіння.

Після завершення Божественної літургії був звершений древній Чин Торжества Православ’я, під час якого були анафематствовані єресі і ті, хто їх підтримує; проголошена «Вічна Пам’ять» православним царям, святим, які боролися за збереження чистоти віри Православної; було проспіване «Многоліття» усьому православному народові.

Цієї неділі та в усі наступні впродовж усього Великого Посту за Вечірнім Богослужінням відбувається соборне усіма священиками міста на чолі з Митрополитом Феодором читання Акафісту Страстям Христовим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *