Церква Воздвиження Хреста Господнього молитовно відзначила престольне свято

Воздвиження Чесного Животворящого Хреста Господнього – престольне свято однієї з давніших церков нашого міста. В цей день митрополит Феодор у співслужінні настоятеля храму протоієрея Тарасія Тимківа та священиків міста звершив святкову Божественну літургію.

Настоятель, прихожани та гості радо зустрічали Архіпастиря. В своєму слові на зустріч Архієрея настоятель храму привітав усіх присутніх зі святом та попросив архієрейських молитов.

Після святкового Євангельського читання митрополит Феодор звернувся зі словом проповіді до присутніх. Його розповідь містила глибинне духовне тлумачення Хреста в історії людства, народів та окремих людей. Зокрема, розтлумачуючи Святе Писання, він сказав: “Хрестний подвиг Христа Спасителя, Хрест – для іудеїв спокуса, для елінів – безумство. Але Господь, за словами апостола Павла, побажав спасти рід людський безумством проповіді та дати йому зрозуміти, що все, що звершує Бог, сповнене глибокої премудрості. Бажаючи осоромити людську мудрість, Він звершує справу нашого спасіння, відмовившись від царських почестей, як проста пересічна людина. Він побажав явити Свою владу з великим смиренням та любов’ю, стримано, сумирно. Та невдячні люди не змогли оцінити цього, вони чекали царя, який стане виразником їхньої національної ідеї. Вони не зрозуміли, що любов Божа поширюється на все людство, а не тільки на іудеїв і що віра також не має замкнутися на національній винятковості іудеїв, а повинна поширитися по всій землі. В цьому відбулося зіткнення істини та неправди, Божественної любові та смирення й людської гордині, Божественної правди та людських помилок. Тому Хрест – безумство для тих, хто обрав загибель, хто не побажав відмовитися від свого бачення, закостенів у гордині, не спромігся зрозуміти волю Божу, намагаючись нав’язати Богу своє бачення історії та свого місця в історії, свої погляди та переконання”. “Спастися може той, – розповідав Архіпастир, – хто приймає те, що пропонує Господь. Тому головне завдання вірянина в тому, щоб пізнати волю Божу та не намагатися своїми обмеженими гріховними зусиллями змінити Її Божественну дію. В цьому і є сенс нашого духовного життя. Ми завжди повинні шукати волю Божу в окремих та загальних випадках, а вона відкрита для нас у Святому Писанні, Переданні, Духом Святим висловлюється через Святих Отців. Отже проблемами людства є небажання прийняти Божий Промисел і прагнення до самоствердження, наслідком яких є усі негаразди в історії суспільства. Тому Хрест в історії людства – це зосередження боротьби добра та зла, Волі Божої й волі тих, хто Їй противиться. Хрест Господній багатий значеннями: він і жертовник, і знаряддя та знамення спасіння, спасіння тих, хто прийняв його подвиг, це знаряддя перемоги та символ воскресіння. Отже будемо пам’ятати не тільки історичну подію, що пов’язана з цим святом, яка сталася в 325 році, завдяки зусиллям рівноапостольних царів Костянтина та Єлени, але й будем заглиблюватися в духовну сутність його”. На завершення митрополит Феодор побажав, щоб Господь завжди зберігав всіх у мирі й добрі силою Чесного та Животворящого Хреста.

Після завершення Божественної літургії та Чину славлення Хреста настоятель храму подякував усім присутнім за молитви. А митрополит Феодор звернув увагу на плідність скорбот сьогодення для наших душ, для Церкви та порадив всім просити у Господа сили й терпіння, щоб встояти, адже скорботи загартовують душу людини. Наостанок всі бажаючі мали змогу отримати благословення в Архіпастиря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *