Троїцька батьківська поминальна субота

Субота перед святом Трійці називається Троїцькою поминальною суботою. В церковному календарі ця субота ще називається Вселенською батьківською.

Під час вселенської панахиди Церква молиться за всіх од віку померлих православних християн.

Троїцька субота пов’язана з заснуванням Церкви Христової, а так, як у Бога всі живі, то молимося за спочилих, щоб Господь простив і їхні гріхи, і віримо, що Дух Божий торкається не тільки тих, хто живе і молиться, але й померлих. Певна кількість людей переходить у потойбічний світ із нерозкаяними гріхами, тому ми молитовно просимо Господа помилувати їхні душі.

Напередодні Троїцької суботи, в п’ятницю ввечері, служать парастас. “Парастас” у перекладі з грецької означає “клопотання” – під час цього Богослужіння православні просять за своїх померлих молитвами Церкви, і Сам Господь спасає грішників.

Віряни просять від лиця тих, хто відійшов у вічність у вірі і надії Воскресіння. Поминальні батьківські дні дарують нам радість молитовного спілкування у Бозі з померлими. Тому православний народ так любить батьківські суботи, де молитовно згадуються наші батьки, родичі, близькі.

Віряни приходять на Літургію й подають поминальні записки на Проскомідію, моляться під час Вселенської панахиди.

Що ми ще можемо зробити для наших дорогих померлих? Роздавати милостиню, причастившись Святих Христових Таїн, посилити домашню молитву за них і завжди пам’ятати про тих, з ким ми маємо зустрітися у вічності.

Рекомендовано для читання:

Почему поминовение усопших – родительские субботы совершаются по субботним дням?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *