Торжество на честь свята Казанської ікони Божої Матері

Прихожани місцевої церкви на честь Казанської ікони Божої Матері 22/4 листопада, в день вшанування Казанської ікони Божої Матері, разом із іншими богомольцями молитовно відсвяткували цю подію. Святковій Літургії передувала урочиста зустріч Архієрея. Протоієрей Димитрій Московчук в своєму вітальному Слові на зустріч архієрея, поздоровивши усіх присутніх зі святом Божої Матері, Яка завжди заступає, допомагає, оберігає вірних чад Своїх, попросив архіпастирських молитов для того, щоб всім у церковній єдності неухильно йти шляхом істини та спасіння.

Божественну літургію очолив митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор. Йому співслужили: настоятель храму на честь Казанської ікони Божої Матері протоієрей Димитрій Московчук, настоятель храму на честь святого великомученика Георгія протоієрей Олександр Кунцевич та клірик кафедрального собору ієрей Феодор Кулініч.

Після читання святкових Євангельських уривків, а їх у цей день два: одне – присвячене Божій Матері, а друге – притча «Про багатія та Лазаря», митрополит Феодор, цитуючи святителя Іоанна Златоустого, у своїй святковій проповіді звернувся до трактування євангельської притчі «Про багатія та Лазаря». Зокрема він звернув увагу слухачів на той факт, що імені багатія Євангеліє не згадує. «В цьому прослідковується особлива думка, – пояснював проповідник, – тільки справжня людина удостоюється імені, та, яка своїм життям підтверджує своє ім’я. Багач не за кількість багатства, не за розкіш, а за те, що був немилосердним до ближніх, не мав любові та співстраждання, за те, що своє життя зробив беззмістовним, пустим не удостоївся навіть імені. А Лазар вшановується не за бідність та хвороби, а за те, що без заздрощів, терпляче, без ремствування, зі смиренням ніс свій важкий хрест». «Також ця притча відкриває нам реальність існування іншого життя, – зазначив митрополит Феодор. – І дуже важливо, які ангели будуть супроводжувати нас на шляху до Бога – в вічність. Кому людина слугувала все життя, що зібрала, з тим і перейде в іншу реальність і вже не зможе нічого змінити. Але Господь завдяки Своїм хресним стражданням допомагає навіть грішній людині здійснити цей перехід по молитвах Церкви». Також Архіпастир звернув увагу слухачів на слова Євангельської притчі: «Навіть якщо мертві воскреснуть – не повірять». «Господь бачив серця людей, і ці слова справдилися після Його воскресіння, – розповідав митрополит Феодор. – Злоба, диявольська гординя не дали повірити в воскресіння. Істина самодостатня, але люди не сприймають очевидних речей, тому що їхнє закам’яніле гріховне серце не здатне сприйняти те, що йде з області добра, від Господа. Тому вони будуть заперечувати те, що їм потрібно для спасіння, для пізнання Бога. Отже, згідно з Божим словом, ми повинні культивувати в своєму серці добро, бути уважними до того, що в ньому відбувається, очищати його і бути постійно в спілкуванні з Богом. В цьому нам завжди допоможе молитва в храмі та церковні таїнства, а все разом – виконувати основний послух життя людини – спастися», – завершив свою проповідь Архієрей.

Під час Богослужіння віряни молилися за мир у країні, за непохитність церковної єдності.

Після завершення святкової Літургії, молебню до Божої Матері та окроплення всіх святою водою Архіпастир привітав усіх богомольців, настоятеля та священиків зі святом, окремо відзначивши історію свята та постійне заступництво й допомогу Божої Матері роду християнському. Окремо митрополит Феодор подякував хорам, які прикрасили Богослужіння візантійськими піснеспівами, які є древніми й найбільш відповідають церковній традиції та вимагають особливого духовного настрою й майстерності.

Наприкінці настоятель храму протоієрей Димитрій Московчук подякував за молитви всім богомольцям, гостям-священикам та митрополиту Феодору за Архіпастирський візит і постійне піклування.

Свято завершив благодійний обід для всіх бажаючих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *