Свято Вознесіння у кафедральному соборі

17.05.2018 р. У день великого православного свята – Вознесіння Господа нашого Іісуса Христа у соборі святого благовірного князя Олександра Невського відбулась святкова Божественна Літургія. Її очолив митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор. Йому співслужили священики кафедрального собору.

Звертаючись до Архієрея та вірян, ключар кафедрального собору протоієрей Тарасій Забудько привітав усіх з одним із великих православних свят – Вознесінням Господа Іісуса Христа. «Багато хто сприймає цю подію як прояв ще однієї Божественної всемогутності Спасителя. Однак крім цього у цій події є ще один важливий для кожного аспект: в іпостасі Христа Спасителя об’єдналися дві природи – Божественна та людська. Божественна природа ніколи не покидала небесного престолу, а людська – сьогодні на нього зійшла. Ця подія є покликом Господа до кожного з нас перебувати в Його славі нині й повсякчас і во віки віків», – зазначив він у своєму вітальному слові «На зустріч архієрея».

Після читання святкового Євангелія митрополит Феодор у своїй проповіді нагадав історію святкової події, що в цей день вшановується Церквою. «Син Божий прийшов, щоб здолати гріх, смерть, відновити рай для людини, особливу його близькість до Бога.

Після Свого воскресіння Господь періодично з’являвся своїм учням, але не всім, а тільки найближчим апостолам – тим, хто був найбільш підготовленим до цього. На сороковий день Він повторює свою обіцянку учням, заспокоює їхній смуток та нерозуміння щодо розлуки з Ним. Господь дав обіцянку, що пошле Святого Духа, Який буде наставляти, допомагати їм у всьому. Звершилося те, що не розуміли навіть ангели. Те, що було алегорично та метафорично проповідано пророками й очікувалося праведниками.

Христос не зник, а вознісся на небо до Отця. Раніше рай був зачинений, навіть праведники не могли туди увійти, знаходячись у шеолі. Боголюдина Іісус Христос – Другий Адам – відкрив нам вхід до раю, а Сам возсів на престолі праворуч Бога Отця, а з Ним і людська природа, що завжди буде невід’ємною від Його Божественної. Господь вказав шлях для кожного вірного, бажаючого єднання з Ним. Він прийшов для того, щоб вознести людину вище ангелів, ввести у спорідненість із Собою, найбільше наблизити її до Себе. Це тісне єднання ми отримуємо у Таїнстві Причастя Його Тіла та Крові. Істинно віруючим є той, хто шукає єднання з Богом, адже і біси вірують, що Він існує. Тільки істинно вірні, достойні причасники Його Тіла та Крові стануть причасниками Його життя, Його слави. Тільки Духом Святим, Який перебуває у Церкві Христовій, об’єднуються всі та мають можливість творити волю Божу, бути втішеними та спасенними. Навіть, якщо торжествують вороги (це подається нам як випробування, а частіше, як очищення від гріхів), якщо навіюють нам думки про використання можливостей життя на інших планетах та тому подібне, чим людину намагаються відволікти від спасіння, будемо право вірити та жити, щоб досягнути обіцяного Царства Небесного і життя вічного», – побажав усім присутнім Архіпастир.

Після завершення Літургії та Чину Славлення свята митрополит Феодор ще раз привітав усіх вірян з Вознесінням Господа і Спаса нашого Іісуса Христа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *