Свято великомученика Пантелеімона

9 серпня 2018 року у кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського у день пам’яті святого великомученика Пантелеімона відбулась святкова Божественна літургія. Богослужіння очолив Високопреосвященнійший Феодор митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький, йому співслужили клірики собору.

У цей день з благословення Блаженнійшого Митрополита Онуфрія під час Богослужіння всі присутні молилися, щоб Господь молитвами великомученика Пантелеімона допомагав лікарям в їхньому благородному служінні, щоб “зміцнив усіх вірних лікарському мистецтву навчених, примножив їм дар цей, просвітив їхній розум, щоб вони розуміли, що усяке зцілення подається Господом, а людина – тільки знаряддя Його”.

З проповіддю до мирян звернувся клірик кафедрального собору протоієрей Андрій Сосюк. Він нагадав усім присутнім історію життя святого Пантелеімона та його мученицьку кончину. “Всі ми хочемо бути здоровими, – розповідав священик, – а це залежить від того, який шлях у своєму житті ми вибираємо. Блаженний Феофілакт, тлумачачи євангельську подію зцілення Господом хворого, писав: “Господь спочатку сказав: ”Прощаються тобі гріхи”, а потім: “Встань і ходи”.Тому ми повинні зрозуміти, що тілесне здоров’я залежить від духовної чистоти. Віруюча людина в усіх своїх бідах та скорботах шукає спочатку допомоги в Бога, на відміну від невіруючої, яка шукає спочатку цілителів, знахарів і тільки на останок, як до останнього у переліку допоміжних засобів, звертається до Церкви. Хворий повинен спочатку розкаятися у своїх гріхах, а потім звертатися до лікарів, яких також благословив Господь для допомоги людям. Також ми повинні пам’ятати, що хвороби попускаються Богом стійким у вірі людям для ще більшого зміцнення віри в них та посилення їхнього подвигу. Зцілення вимагає благочестивого життя, саме воно дає здоров’я та мир із Богом і дерзновенну молитву за своїх близьких. Тому будемо просити предстательства святого великомученика Пантелеімона перед Богом, щоб очиститися від гріхів і наслідувати Царство Небесне.

Після завершення святкової Літургії відбувся Чин славлення святого великомученика Пантелеімона.

Митрополит Феодор привітав усіх іменинників і вірян зі святом. На завершення Архієрей нагадав присутнім мудрість святих, які казали: “Лікарі лікують, а зцілює Господь”. “У грішної людини, якщо не страждає тіло, то страждає душа, – казав він. – Тому, якщо Господь не допоможе, то навіть лікарі усього світу не допоможуть нам. А головним подвигом святого Пантелеімона було не безкорисливе цілительство, а мучеництво – любов до Бога, яка не жалкує навіть свого життя. Він відчув Бога, побачив Його в своєму житті та в житті інших людей. Це максимальне перебування у Бозі і є тим блаженством, до якого прагне кожен християнин. Християнин ніколи не повинен втрачати живого зв’язку з Богом, у цьому сенс життя вірянина. Духовність – це праця всього життя. А все наше життя – це підготовка до прийняття того, що приготував у дарунок нам Господь.

Навіть серед невіруючих людей смерть вважається вершиною геройства. Але смерть також різниться за гатунком: вона може бути самопожертвою за ідеали (а вони часто бувають хибними), бравадою, випадковістю й т. п…

Найбільший подвиг у житті християнина – це самопожертва заради Христа. Приклад саме такого подвигу явив нам святий великомученик Пантелеімон. Тому його святими молитвами будемо просити в Господа твердої віри, ніколи не втрачати живого зв’язку з Богом, щоб наслідувати життя вічне.

Всі бажаючі мали змогу взяти благословення у Архіпастиря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *