Свято Стрітення Господнє

2/15 лютого Православна Церква святкує Стрітення Господнє.

Це свято у кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського вшанували Божественною літургією. Богослужіння очолив митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, йому співслужили клірики собору.

Традиційно Архієрея зустріли вітальним словом; від усієї спільноти його виголосив клірик кафедрального собору протоієрей Тарасій Забудько.

Після завершення святкового Євангельського читання митрополит Феодор у своєму святковому слові до пастви розповів про історію та суть свята Стрітення. Розповідаючи про зустріч праведного Симеона і Спасителя, Архіпастир охарактеризував її як зустріч Старого Заповіту й Нового, і тому урочисті слова Богопізнання, що вилилися з пророчих уст праведника, й дотепер лунають у кожному православному храмі під час Вечірнього Богослужіння.

“Свято, яке ми сьогодні молитовно вшановуємо, говорить про те, – роз’яснював Архіпастир, – що у світ прийшла Благодать, але ця благодать входить у людську душу через віру, вона не вломлюється в неї, а стукає у двері людської душі. І, якщо людина відкриває двері свого серця, вона входить і дарує їй розуміння Божественних таємниць, тих високих істин, які відкриваються тільки Духом Святим вірним Господу Іісусу Христу людям. Ця благодать відкривається через Церкву, через Церковні таїнства й буде в ній до кінця віків. Проти цієї благодаті диявол веде жорстоку війну, адже його метою є підкорення людства собі.

Людина знаходиться у відчайдушному стані, тому що вона має справу з дуже розумними духами, істотами, які переважають його у духовній та фізичній силі. Тому людині потрібна велика обачність, довір’я Богу та божественна сила, завдяки якій вона може уникнути диявольських пасток і подолати усі бісівські перепони та підступи.

Також митрополит Феодор зазначив, що Новий Заповіт – це не тільки нове обрядове життя, священство, це нова благодать, нові приписи і закони, це церковні таїнства, що є провідниками божественної благодаті. Саме через них віряни одержують силу для того, щоб боротися з нечистими духами. Тому скористатися можливістю, яку Господь дарував людству через Своє пришестя у світ, через Хрестну жертву, через Своє вчення, через благодать можна тільки тоді, коли ми перебуваємо з Богом. Іншого шляху для того, щоб протистояти темним силам, людство немає.

І зараз диявол веде війну проти проти Церкви, проти церковного вчення різними способами. В одному випадку він спотворює Євангельське вчення Христа, в другому – заперечує все, чому Господь учив і що казав, в іншому – піднімає гоніння, і все це для того, щоб знищити на землі навіть згадку про Христа.

Ця війна, яку веде диявол за людські душі, не припиниться, вона буде продовжуватися до другого пришестя Господа Іісуса Христа. А Гсподь, поважаючи людську свободу, буде надавати людям усі можливості, що у Нього є, для того, щоб спасти їхні душі.

З цієї духовної боротьби складається усе людське життя. Бог зробив усе можливе для того, щоб людство отримало дар спасіння, і тепер вибір людини вирішує її долю у вічності. У нас є все для того, щоб отримати життя вічне, скориставшись дарами Божими, стати громадянами неба. Потрібно це відчути, усвідомити, як найважливішу істину нашого життя, для того, щоб скористатися цим всім. І сьогоднішнє свято ще раз доводить, що Господь прийшов у світ. А пророчиця Анна, святий Симеон підтверджують це, і як у всіх інших випадках і тут мала місце вказівка з небес”.

На завершення Архіпастир побажав, щоб це й інші свята були добрим спонуканням для нашого благочестивого християнського життя, ствердженням нас у вірі, у тому доброму виборі, який відкриває для нас Бога та прийдешнє життя.

 

Рекомендовано для читання:

Піснеспіви свята Стрітення

Іконографія свята Стрітення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *