Святкування Введення в храм Пресвятої Богородиці

4 грудня, в день, коли Православна Церква відзначає свято Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Пріснодіви Марії, в кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського відбулася святкова Божественна літургія.

Вітальним словом зустрів Архіпастиря ключар кафедрального собору протоієрей Тарасій Забудько. Зокрема, він сказав, що у Святому Письмі немає згадки про введення Пресвятої Богородиці в храм. Хоча відомості про цю подію ми знаходимо у Святому Переданні, проте Церква вшановує її надзвичайно благоговійно та урочисто. “В Богослужбових текстах Божа Матір порівнюється зі скинією Старого Заповіту, – розповідав священик, – за словами апостола Павла, кожен із нас має стати храмом Духа Святого, стати якоюсь мірою прообразом тієї скинії, якою була Божа Матір, для того, щоб вмістити в себе Сина Божого, Якого кожен із нас приймає під час Святого таїнства Причастя”. Наостанок протоієрей Тарасій попросив у Архіпастиря святих молитов, щоб усі, хто сьогодні прийшов у храм, змогли виконати слова апостола Павла та стати храмами Духа Святого.

Богослужіння в співслужінні кліриків собору очолив митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор. Після святкового читання Євангелія Архієрей, звертаючись із повчальним словом до пастви, розповів історію створення старозавітної скинії, знищення через гріхи іудеїв першого старозавітного храму та пізніше його відбудову, щоправда, з меншою величчю. “Але в цьому храмі відбулись великі події, що зробили його значущим для всього людства. В цей храм увійшов Господь Іісус Христос. Ще немовлям Він був принесений Своєю Пречистою Матір’ю та названим батьком Іосифом. Цей храм отримав таку славу, яка ніби заповнила недолік її відсутності через втрату старозавітним іудейським народом священного ківота. Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці відкриває для нас таємницю Боговтілення, що відбулося через Пречисту Діву Богородицю, – розповідав митрополит Феодор. – Саме Матір Божа була тим ківотом, який став прообразом Її служіння, Її народження Сина Божого. Розквітлий жезл Аарона, стамна (глечик) з манною та багато іншого є старозавітними прообразами Богородиці. Господь прийшов у світ через Богородицю, тому Вона називається ківотом, вмістилищем, яке слугувало незбагненній таїні Боговтілення. Але для того, щоб стати Матір’ю Божою, Пречиста Діва мала ще освятитися”. Розповівши про подію введення Діви Марії в храм і перебування в ньому, проповідник наголосив на важливості храму в житті кожного християнина. “Саме там після отримання радості блаженства Богоспілкування, спілкування з ангелами Вона осягнула, пережила красу стану дівоцтва, чистоти й дала обітницю безшлюбності; це сталося тому, що Пречиста Діва Марія змогла в усій повноті оцінити той стан, коли душа відкривається для спілкування з небожителями. Вона відкрила для себе те, що доступне тільки чистоті, моральній досконалості, тому й повністю віддала себе на беззаперечне подальше служіння Богу, – роз’яснював Архіпастир. –Через це Вона змогла сприйняти Сина Божого, Який народився від Неї як людина. Отже, невипадково вже зі свята Введення в храм Пресвятої Богородиці починається Богослужбова підготовка до Різдва Христового. Вперше за святковою всеношною Введення ми чуємо різдвяні піснеспіви (ірмоси): “Христос раждается – славите, Христос с небес – срящите” (укр. зустрічайте). Церква наголошує, що тільки з входженням Пречистої Діви в храм для людства відкривається таємниця Боговтілення».

Також у своїй проповіді митрополит Феодор зауважив про значущість питання релігійного виховання в сім’ї. Він сказав, що виховання дитини починається ще в лоні матері, і батькам необхідно жити благочестиво, адже це програмує як духовний, так і фізичний розвиток дитини. «Діва Марія – плід благочестивих батьків, найкращих людей світу, Вона ввібрала в себе найкраще, що могло дати людство. Віра, благочестя, доброчинність батьків стають запорукою майбутнього їхніх дітей, – звернув увагу Архієрей. – Наскільки вони освячені, настільки своє освячення вони передадуть і нащадкам». Також митрополит Феодор розглянув проблему збереження миру й спокою в сім’ї, подолання конфліктів, які є наслідком егоїзму та гордині. «Ми повинні замислитися над тим, чим будуть жити наші нащадки. Людство буде деградувати, й тому прийде антихрист. Людське життя стає беззмістовним, якщо не йде за Божественним планом. Ми маємо усвідомити свою відповідальність перед Богом, адже ми тільки збільшуємо проблеми й ускладнюємо собі життя, – застеріг Архіпастир. – Тому без храму, без повноти релігійного життя, виконання християнських обов’язків нічого доброго ми не отримаємо. І хай Введення в храм Пресвятої Богородиці ще раз переконає нас у тому, що виховання себе, своїх дітей, виховання суспільства неможливе без серйозного ставлення до храму та своїх християнських обов’язків. Молитвами Пресвятої Богородиці нехай Господь врозумить, укріпить нас у цьому подвизі та введе в Свої вічні обителі».

Після Божественної літургії відбувся Чин славлення Божої Матері. А на завершення митрополит Феодор привітав причасників і всіх з великим святом на честь Пресвятої Богородиці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *