Святкове Богослужіння у Хрестопоклонну неділю

11 березня 2018 року – Хрестопоклонна неділя. У цей день у кафедральному соборі святого благовірного князя Олександра Невського відбулася святкова Божественна Літургія. Її звершив Високопреосвященніший митрополит Феодор у співслужінні кліриків собору. На Літургії читалося зачало святкового Євангелія (Мк. 8, 34 – 9, 1), в якому Господь наш Іісус Христос закликає народ до самозречення, несення кожним його хреста та слідування за Ним.

Із цього приводу митрополит Феодор звернувся зі словами проповіді до присутніх вірян. Він розповів про те, що вираз: «Узяти свій хрест» − образний. Церква пропонує конкретну трактовку його, говорячи про самозречення, яке згадується в Євангелії. Хрест – це сукупність скорбот, неприємностей, бід, що необхідно нам перетерпіти та здолати для досягнення нашої загальної мети – блаженної вічності й Царства Небесного. Численними скорботами досягається Царство Небесне. І це одразу ж відчули апостоли і мученики за Христа: вони віддавали своє життя, виконуючи слова Господа і наслідуючи Йому. Церква Христова створювалася у жерлі спокус, а стверджувалася через мученицький подвиг. Перші християни буквально втілювали слова Господа Іісуса Христа у своє життя.

Господь, даючи заповідь несення хреста, втішає нас, що ми не будемо одинокими у своєму подвизі, а Він буде завжди з нами і допоможе нести наш хрест. Розуміння християнином поняття хреста приходить через віру. Як зазначив Архіпастир: «Один подвижник казав, що воно подається через очищення. Людина у своєму житті стикається з безліччю проблем. Її проблеми суб’єктивні, а є об’єктивні, на які їй важко вплинути – це проблеми, пов’язані з соціальним статусом, її звичками, рабом яких вона стала. Але християнину труднощі допомагають в очищенні душі. Прп. Ісаак Сиріянин, повторюючи слова ап. Павла, казав: «З мірою примноження скорбот збільшується втіха від Господа». Осмислене несення свого хреста допомагає християнину отримати величезну духовну користь. У духовному житті діють духовні закони: за невірними вчинками йде розплата – наші тимчасові страждання, що залежать від наших дій і помилок. Отже, для того, щоб налагодити своє життя, потрібно очиститися від гріхів, примиритися з Богом. Іноді на грішників не впливають ніякі розумні доведення, напоумлення, тоді тільки страждання змушують замислитися, змиряють їх.

Один із сучасних богословів казав, що страждання – це апостоли нашого часу. Інколи гордим людям допомагають тільки страждання, вони пом’якшують їхню заскорузлість, допомагають вірному осмисленню ситуації. Прп. Амвросій Оптинський стверджував, що дерево хреста кожного виростає на ґрунті його серця. Тобто ми самі створюємо свій хрест.

Однак є ще жертовні страждання заради інших. Так, Господь наш Іісус Христос взяв на себе гріхи всього людства. Є страждання, що терплять праведники для більшого очищення, вони допомагають їм ще у більшій мірі засвоїти любов Божу. Маючи правильне розуміння, вони сприймають їх з радістю та подякою до Бога, що для декого є зовсім незрозумілим».

Пропонуючи це повчання, Архіпастир зазначив, що ми повинні розумно дотримуватися посту: оновлювати свою душу, відчути духовне, відсторонитися від матеріального і безропотно нести свій хрест скорбот сімейних, суспільних, особистих, пам’ятаючи, що чим далі людина від Господа, тим важче їй нести його. Тому що, коли людина несе хрест в ім’я Господнє, то Спаситель Сам підставляє Своє плече для несення труднощів людських.

Наостанок митрополит Феодор побажав усім, щоб подвиг цього посту слугував на користь для нашого несення хреста, для досягнення спасіння у вічності.

Під час Божественної Літургії була піднесена молитва за мир в Україні.

Після завершення Літургії відбувся Чин славлення Хреста. Усі віряни мали змогу вклонитися Животрящому Древу і великій святині нашого собору – часточці Хреста Господнього, на якому був розіп’ятий Господь наш Іісус Христос.

Усі люди, які трудяться у нашому соборі, показують нам своїм прикладом, що одна із складових несення свого хреста – сумлінне виконання обов’язків, що доручила їм Церква.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *