Святкове Богослужіння на честь первоверховних апостолів Петра і Павла в кафедральному соборі

12.07.2018 року в День пам’яті святих славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла в кафедральному соборі святого благовірного князя Олександра Невського відбулась святкова Божественна Літургія. Велика кількість богомольців прийшла вшанувати пам’ять вселенських учителів та стовпів християнської віри.

Урочисту зустріч Архієрея очолив ключар кафедрального собору протоієрей Тарасій Забудько. У своєму вітальному слові Отець протоієрей зауважив, що хоча святі апостоли Петро і Павло були різними за соціальним і світським походженням їхнє життя об’єднала проповідь Христа Воскреслого та глибоке покаяння. «Апостол Петро відпав через самовпевненість і слабкодухість, але потім розкаявся, – пояснював думку Отець ключар, – і апостол Павло був гонителем віри, але прийшов до Господа через покаяння. Ми всі просимо Ваших святих молитв, Владико, щоб і нам через покаяння повернути собі образ Божий і наслідувати Царство Небесне», – завершив він своє звертання до Архіпастиря.

Після читання святкового Євангелія митрополит Феодор звернувся до всіх присутніх зі словом проповіді. «Слово «апостол» означає посланець, – розповідав Архієрей. – Апостоли – Господні посланці всесвітньої проповіді Боговтілення». Розтлумачуючи прочитаний євангельський уривок (Лк. 1, 5-25, 57-68, 76, 80), в якому Господь питає Своїх учнів за кого Його вважають люди, а апостол Петро від імені усіх проголошує: «Ти Христос – Син Бога Живого» Архіпастир звернув увагу всіх на той факт, що ця істина не була плодом умовиводів та міркувань апостолів. «Це був плід Божественного одкровення. Людина, звичайно, повинна багато трудитися, щоб пізнати Бога, але своїми силами вона ніколи не дійде до Божественного пізнання, бо це дарунок від Господа, – продовжував він.- Більшість не прийняли Господа Іісуса Христа як Месію: Він не відповідав їхній політико-національній ідеї. Тому небагато з них стали послідовниками Христа – це 70 і 12 найближчих апостолів».

Далі проповідник розповів історію життя первоверховних апостолів Петра та Павла. «Як євангельські пастухи через свою простоту і чистоту серця були нагороджені бачити і вклонитися першими Богодитяті Христу, а волхвам потрібна була велика розумова праця, здолання довгого шляху, зірка, як дороговказ, так апостол Петро пізнав Бога коротким шляхом – через простоту, довірливість, любов і смирення, а апостол Павло йшов до Богопізнання довгим шляхом вивчення Закону – провів аналогію митрополит Феодор. – Чим більше обдарована людина, тим більше їй потрібно смирення, щоб прийти до Бога. І апостолу Павлу Господь посилав великі скорботи для того, щоб зберегти його душу в смиренні, про що не раз свідчить сам Апостол. І апостолу Петру Він попустив три рази зректися свого Учителя та Господа, про що учень пам’ятав і оплакував до кінця свого життя.

Смирення – передумова для одержання благодаті». Архіпастир розповів притчу, яка говорить про те, як один подвижник просив у своїх молитвах у Господа води. «Ти викопай колодязь, щоб Я зміг його наповнити водою», – був йому голос з Неба. «Так і ми повинні культивувати у собі смирення, через яке ми отримуємо благодать. Ми повинні навчатися духовному життю – змирятися, тому що тільки смирення дає і зберігає Божественні дари, які Господь дає всім без міри. Тому будемо просити святих Апостолів, щоб вони допомогли нам зберегти віру, ревність, дари благодаті, що ми одержали в Церкві», – завершив свою проповідь Митрополит.

Після завершення Божественної Літургії відбувся Чин Славлення святих первоверховних Апостолів. Митрополит Феодор привітав всіх іменинників та причасників. Наприкінці всі мали змогу взяти благословення у Архієрея.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *