Святкова Божественна літургія в день перенесення мощей святителя Іоанна Златоустого

В зв’язку з тим, що 14/27 вересня – день пам’яті святителя Іоанна Златоустого – збігається з днем, коли Святою Православною Церквою відзначається Воздвиження Чесного Хреста, здавна шанування пам’яті цього великого святого і вселенського вчителя перенесене на 13/26 листопада.

Тому 13/26 листопада, в день перенесення мощей святителя Іоанна Златоустого, в кафедральному соборі відбулась святкова Божественна літургія. Її очолив митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, йому співслужили священики собору.

Віряни прийшли вшанувати пам’ять святого, який своїм життям навчає християн усіх часів завжди і за все бути вдячними Богу та пам’ятати його слова: «Хто сам собі не зашкодить, тому ніхто зашкодити не може».

Клірик кафедрального собору ієрей Вадим Гаджаман у своїй святковій проповіді охарактеризував святителя Іоанна Златоустого як святого, аскета, богослова, ревного пастиря, літургіста, справедливого та непохитного викривача людських пороків, проповідника покаяння. «Його слова, проповіді стали, як золото для Церкви, – розповідав священик, – але цінність Святителя була не в його «золотих» устах, а в його «золотому», сповненому християнських добродіянь серці. Адже багато є пишномовних людей, але мало тих, в кого слово не розходиться з ділом». Розповідаючи про страждання, що витерпів Святитель від тих, хто «ненавидів світло», від ворогів та обманутих, проповідник зосередив увагу слухачів на останніх улюблених словах Іоанна Златоустого, які він часто повторював у житті й перед своєю святою кончиною: «Слава Богу за все!». «Будемо просити Бога через Його угодника, щоб і наші найкращі слова співпадали з нашими діями й були відображенням повноти нашого серця, щоб у час нашої кончини й ми могли сказати: «Слава Богу за все!», – завершив свою проповідь ієрей Вадим.

Після завершення Літургії та Чину Славлення святителя Іоанна Златоустого митрополит Феодор звернув увагу присутніх вірян на чистоту душі Святого. «Господь нелицемірний, він обдаровує благодаттю ту душу, яка готова засвоїти її. Він показує нам приклад, якими ми повинні бути, щоб «втримати» благодать і не бути дірявим посудом, з якого вона витече. Все життя християнин повинен готувати душу для прийняття благодаті», – наголосив Архіпастир. – Тому будемо просити святителя Іоанна Златоустого, щоб його молитвами Господь дарував нам такі думки, почуття, дії, завдяки яким і ми були би готові сприйняти благодать та виконати волю Божу».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *