День пам’яті новомучеників і сповідників руських – третє престольне свято кафедрального собору

4.02.2018 р. у кафедральному соборі святого благовірного князя Олександра Невського у другу підготовчу до Великого посту неділю “Про блудного сина” відбулося дві святкові Літургії, присвячені пам’яті новомучеників і сповідників руських, які постраждали у роки безбожної комуністичної влади.

Першу ранню Божественну літургію, що розпочалася о 6:00, очолив клірик кафедрального собору протоієрей Андрій Сосюк. У своїй проповіді до вірян отець протоієрей розповів зміст Євангельської притчі “Про блудного сина”, зазначивши, що Бог як люблячий батько завжди чекає навернення своїх дітей і завжди приймає того, хто щиро кається.

Особливу увагу він звернув на подвиг новомучеників та сповідників руських, які постраждали у безбожний період. Цей день є днем пам’яті, коли вшановуються усі православні християни, які постраждали у безбожні комуністичні роки. Отець протоієрей наголосив на тому, що життя і смерть святих мучеників і сповідників є втіленням ідеалу істинного, духовного життя. Їхні подвиги – результат чистої та незаплямованої віри. Пам’ять про новомучеників, їхні подвиги та страждання повинні закарбуватися у наших серцях, тому що без цього ми не зможемо зрозуміти життя Церкви, Її передання. Отець Андрій пригадав сторінки історії, що нагадують про руйнацію і нашого величного собору, на місці якого довгий час була мерзота запустіння. Тому недарма один з преділів новозбудованого собору названий на честь людей, які зберегли віру й уславили Церкву. Отець Андрій ще раз привітав усіх із престольним святом і побажав усім надихатися глибиною віри та величчю страждань новомучеників.

Другу святкову Божественну літургію, що розпочалася о 9:00, очолив настоятель кафедрального собору – митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор. З вітальним словом “На зустріч Архієрея” звернувся ключар собору протоієрей Тарасій Забудько. Згадавши подвиг новомучеників і сповідників, отець протоієрей просив святих молитв у Архіпастиря, щоб усім мати у собі сіль віри та сповідництва – те, що відрізняє православних християн від інших людей.

Під час Божественної літургії були піднесені молитви за мир у державі.

Після Євангельського читання зі святковою проповіддю до пастви звернувся високопреосвященнійший митрополит Феодор. Він розповів усім присутнім, що цей день пам’яті новомучеників та сповідників руських є також другою підготовчою неділею до Великого посту. Архіпастир пояснив усім вірянам зміст притчі “Про блудного сина”, наголосив на тому, що Бог прощає тільки тоді, коли людина по-справжньому, а не удавано кається, що у Бога для людини – безмежний океан любові та прощення. Архіпастир пригадав слухачам історію людства, починаючи від трагічних подій між Авелем та Каїном, що є проявом постійного вибору людини стосунків або з Богом, або з дияволом. “Поставши проти Бога, диявол був скинутий у безодню, – розповідав Архіпастир. Це була перша світова революція. Після своєї поразки диявол може боротися з Богом тільки за вплив на людину. Тому формування історії людства відбувається в залежності від того з ким людина співпрацює, кого слухає; історія – це прояви добра або зла, що живуть у людині. І як би важко не було людині (бо добро і зло дуже тісно сплелися у ній) Бог завжди допомагає їй, підтримує у добрі. Диявол підлаштовується під Бога і також пропонує людині свободу, істину, але й шляхи досягнення він пропонує також свої. Він навіює людині думку, що вони коротші та легші, а Божі – довші та важчі. Уся історія людства – це спроби людей зійти з Божого шляху. Але Бог ніколи не ускладнює життя людини, Він давно проаналізував, що є кращим для нас, що може слугувати нашому благу. Очищуючи своє серце, людина чує Бога, слідує Йому, а якщо проявляє слабкість – має змогу покаятися. Тому, дивлячись на засоби й шляхи, якими керується людина, можна визначити якість тієї справи, що вона прагне звершити.

Людина вивчає тваринний, рослинний світ, інших людей, але дуже мало займається собою, своїм внутрішнім світом, який є настільки великим, що в ньому може оселитися Бог. Кожен має учитися пізнавати себе, працювати над своєю душею, помислами, вчинками, а Господь завжди готовий вийти нам назустріч. Про це свідчить уся біблійна історія, історія спасіння людства, коли Бог віддав Свого Сина для примирення з людиною. Тому будемо дякувати Богові за його довготерпіння, любов та очікування нашого навернення.

Після завершення Божественної літургії був відслужений Чин славлення на честь новомучеників та сповідників руських. Митрополит Феодор нагадав присутнім, яка велика кількість православних постраждала у післяреволюційний період – одні прославлені, інших життя знає тільки Бог. Але тільки ті, хто живе справжнім духовним життям, здатні постраждати за Христа, навіть до смерті. Тому ми повинні зробити вірні висновки для самих себе. Якщо ми будемо жити Євангельськими ідеалами, то Господь допоможе нам вирішити і наші проблеми, і створити справжнє християнське суспільство, з яким буде жити Бог.

Архіпастир привітав усіх з престольним святом і благословив вірян святковим благословенням під урочистий спів хору “Многая літа”.

Під час вечірнього богослужіння соборно священиками всього міста на чолі з високопреосвященнійшим митрополитом Феодором був прочитаний акафіст “Новомученикам та сповідникам руським”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *