Радуйся, Варваро, Наречена Христова прекрасна!

У кафедральному соборі святого благовірного князя Олександра Невського відбулася святкова Літургія. Недільний день збігся із Днем пам’яті святої великомучениці Варвари, Яка отримала від Бога благодать позбавляти тих, хто вшановує її подвиг за Христа, від раптової смерті.

Під час святкової Літургії молилися Високопреосвященніший митрополит Феодор, клірики собору, велика кількість людей. Проповіддю до вірян звернувся Високопреосвященніший митрополит Феодор. Він розтлумачив присутнім Євангельський уривок від Луки «Про прокажених» (ЛК. ХVІІ, 12-19). Архіпастир звернув особливу увагу вірян на слова Христа: «Стань і йди; віра твоя спасла тебе» (ЛК. ХVІІ, 19). Митрополит Феодор сказав: «Людина, яка не має віри, руйнує свої стосунки з Богом, без Якого вона – ніщо. Своїм безвір’ям людина не може ні вплинути на Нього, ні припинити Його існування, у невіруючої людини відбуваються процеси саморуйнації, що призводять до загибелі її душі й тіла. Розуміння людиною присутності Божої спонукає її, порівняно з невіруючими, підіймати якість виконання своїх обов’язків та ставлення до ближніх. Людина у своєму житті постійно вибирає між добром і злом. Саме цей вільний духовний вибір обумовлює її духовне зростання та самовдосконалення. Сьогоднішня притча навчає нас бути вдячними, адже через подяку Богові у людини зміцнюється віра і, як казали святі Отці: «Подяка – це простягнута рука за наступною милістю». За весь час існування людства точиться боротьба між добром і злом. Ознакою євангельської людини є її слідування за Христом – виконання Божих заповідей. Людина має зробити вибір: спасіння чи загибель – середнього шляху вона не має. Тому ми маємо здійснювати свій християнський подвиг, усвідомлюючи відповідальність за своє життя, з вдячністю Творцеві та Подателю всіх благ – Богові, щоб сподобитися нам наслідувати вічне життя у Царстві Небесному».

Під час Богослужіння віруючі молилися за новопреставленого протоієрея Василія Байтала – клірика Городоцького благочиння, настоятеля храму святого пророка Іллі в с. Клинове, який сумлінно ніс послух священнослужителя з 1988 року.

Таїнство Євхаристії у цей святковий день об’єднало велику кількість православних – у цей день у нашому соборі віряни мали можливість причаститися Тіла та Крові Христових із чотирьох Чаш.

Святкова Літургія завершилася молитвою та Чином славлення святої великомучениці Варвари. Високопреосвященніший митрополит Феодор привітав усіх іменинниць із днем Небесної покровительки. «Я прийшов принести не мир, а меч», – процитував Архіпастир слова Спасителя. Він сказав, що істину неможливо пристосувати для служіння своїм пристрастям та уподобанням, вона має бути чистою від усіляких домішок і навіть незначної неправди. Тоді той, хто володіє нею, має благодать. Свята Варвара, пізнавши Бога, обрала істину, не погодилася з батьком, стала жертвою язичницьких заблуджень та упереджень, зберегла свою віру. Високопреосвященніший митрополит Феодор побажав усім надихатися спрямованістю святої великомучениці Варвари до пізнання Бога, щоб істина відкрила нам повноту життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *