Пам’ять первомученика і архідиякона Стефана

9 січня/27 грудня Свята Православна Церква вшановує день пам’яті первомученика і архідиякона Стефана.

Після П’ятидесятниці велика кількість людей навернулась до віри в Іісуса Христа як Сина Божого – Спасителя світу. Число послідовників нової віри зростало, новонавернуті продавали усе своє майно і віддавали гроші апостолам на загальні потреби. Всі жили разом, і були у них єдина душа і єдине серце.

Апостоли постановили призначити сімох мужів, славних мудрістю і сповнених Духа Святого, для допомоги їм у піклуванні про повсякденні потреби християнської першообщини. У першу чергу мова йшла про слугування під час загальної трапези та піклування про бідних та вдовиць. Таким чином, самі апостоли, позбавлені тягаря матеріальності, могли повністю присвятити себе молитві та настановам людей у вірі.

Святі апостоли поставили на служіння сімох дияконів: Стефана, Филипа, Прохора, Никанора, Тимона, Пармена та Николая (Діян. 6, 1-6).

Саме слово “диякон” – грецького походження і означає – служити, але не у сенсі служби вищепоставленій особі, а як наслідування Христу, Який добровільно став слугою усіх у Своєму боговтіленні (Лк. 22, 27; Ін. 13, 14). Християнське служіння є виразом братерської любові, “що є сукупністю досконалості” (Кол. 3, 14).

Діяльність Стефана, поставленого на чолі дияконів, виходила за межі суто матеріальних питань життя спільноти. Сповнений благодаті Святого Духа і маючи дар чудотворіння, він говорив владно як посланець Божий, чим викликав схвалення і захоплення оточуючих. Тому одного разу розлючені іудеї, які були не в змозі протистояти його словам, навмисне звинуватили Стефана у богохульстві і прагненні низложити Закон і, підбуривши народ, старших, книжників, привели його у синедріон на суд до первосвященика.

Молодий літами Стефан не боячись стояв перед суддями та фальшивими свідками. Дух Божий, Якого Христос обіцяв послати Своїм учням, коли їм потрібно буде дати відповідь на звинувачення (Мф. 10, 19), надихнув архідиякона на полум’яну промову. Він пригадав жорстокосердим іудеям благодать та довготерпіння Боже, Його чудеса, знамення, перемоги, обітниці, великі одкровення своєму народові, яких той не хотів зрозуміти. Навіть тоді, коли з’явився Спаситель як сповнення усіх обітниць і пророцтв, іудеї залишались з необрізаним серцем і не бажали слухати голосу Духа Божого: “Ви завжди противитеся Святому Духові, – як батьки ваші, так і ви! Кого з пророків не переслідували ваші батьки? Повбивали тих, хто наперед провіщав про прихід Праведника, Якого ви тепер зрадили й убили” (Діян. 7, 51-52). При цьому святий настільки був сповнений благодаті Святого Духа, що весь образ його став подібний до ангельського, а на обличчі його відобразилось небесне сяйво, подібне до Господнього в день Його славного Преображення. Бачучи це, судді іудейські розпалилися ще більшим гнівом та люттю. А сповнений Святого Духа архідиякон Стефан, поглянувши на небо, побачив славу Божу і Господа і сказав: “Ось я бачу відкриті небеса й Сина Людського, Який стоїть праворуч Бога!” (Діян. 7, 56). Не в силах терпіти цього свідчення прославлення Христа як одного з Пресвятої Трійці і Його тілесного вознесіння на небо, розлючені іудеї закривали вуха і накинулись на Стефана; вивели його за стіни міста й побили камінням. Святий мученик зустрів смерть з радістю і при останньому подиху промовив, подібно розіп’ятому Вчителю, слова найвищої любові до своїх ворогів: “Господи, не зарахуй їм це за гріх і прийми дух мій!”

Так архідиякон Стефан став першим мучеником за Христа у 34 році після Р. Х. Після цього почалось переслідування християн, від якого вони змушені були бігти у різні частини Святої Землі та до сусідніх країн, а християнська віра стала поширюватися у різні частини Римської імперії.

Віднайдення мощей святого первомученика Стефана описано палестинським священиком Лукіаном, це сталося у 415 році.

Частина мощей була перевезена у 439 році до Константинополя імператрицею Євдокією, а інші часточки розійшлися християнським світом.

Троїце-Сергієва Лавра.
Троїце-Сергієва Лавра, Серапіонова палата, в ній знаходиться десниця первомученика

Києво-Печерська Лавра. Хрестовоздвиженська церква
Києво-Печерська Лавра. Хрестовоздвиженська церква
Афон
Свята гора Афон, монастир Ватопед

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *