Останній Суд

Третя підготовча неділя перед Великим постом присвячується темі Страшного Суду. За Богослужінням читається євангельський уривок, у якому розглядається майбутнє пришестя Господа Іісуса Христа та Його Страшний всесвітній суд (Мф. 25, 31- 46).

Починається пророцтво зі слів: “Коли прийде Син Людський у Своїй славі й усі ангели з Ним, тоді сяде на престолі Своєї слави; і зберуться перед Ним усі народи, і відділить їх один від одного, як пастух відділяє овець від козлів; і поставить овець праворуч, а козлів ліворуч”. Блаженний Феофілакт пише: “… перше пришестя Господа було неславним і супроводжувалось безчестям і поруганням… друге пришестя Його буде супроводжуватися великою славою і страхом великим”, щоб впізнали у Ньому Того, Хто приходив раніше і спас весь рід людський, а тепер готового судити людей, чи вірно зберегли вони те, що дано було їм. Зауважимо, що в цей час Господь з’явиться перед людьми з усіма святими ангелами.

“І всі ангели будуть свідчити, скільки вони служили, коли були послані Господом для спасіння людей”, – пише Іоанн Златоуст. “Спочатку Господь відокремить святих апостолів і всіх праведних від грішників, звільняючи їх від майбутнього страху. Він називає святих віцями за їхню сумирність і тому, що вони дають нам плоди і користь, як вівці дають їжу, шерсть і молоко, тобто їжу вчення і покров духовного одягу. Грішників же називає козлами, тому що вони ходять урвищами, вони безладні та безплідні, як козли”. Заслужено Господь ставить праведників праворуч, адже вони ніколи не знали сторони лівої, заслужено ставить грішників ліворуч, тому що вони ніколи не прагнули взнати праве.

І тоді скаже Цар (Господь Іісус Христос) тим, хто праворуч: “Прийдіть, благословенні Мого Отця, успадкуйте Царство, приготоване вам від створення світу” (Мф. 25, 34). Бо голодував Я, і ви дали Мені їсти; спраглим був, і ви Мене напоїли; чужинцем був Я, і ви Мене прийняли; не мав одягу, і ви Мене зодягнули; хворів, і ви Мене відвідали; у в’язниці був Я, і ви прийшли до Мене!”

На смиренне запитання праведників, які не бачили за собою таких добрих справ, Господь відповідає їм: “Запевняю вас: те, що зробили одному з Моїх найменших братів, ви зробили Мені” (Мф. 25, 40).

Господь праведників іменує спадкоємцями царства для того, щоб показати, що Він робить їх спільниками Своєї слави, як дітей Своїх. Бо не сказав: “Прийміть, але – наслідуйте, ніби батьківський спадок”. Блаженний Феофілакт каже, що бідних Він називає братами Своїми, тому що й Сам Христос жив у бідності.

Тих, хто стане ліворуч, Господь посилає у вогонь, зготований дияволу. Як каже святий: “Зауваж, що Бог не для людей приготував пекельні муки, а для диявола. Демони безжалісні і вороже налаштовані до людей, тому справедливо караються тією ж карою і люди, які мають такі ж властивості й за свої справи підпадають прокляттю за те, що вони не творили добра. Якщо уважно розглянути, то хижак і той, хто багато має, а не творить милостиню, хоча б явно не робив ніякої образи ближньому. Тому немилосердний буде засуджений як викрадач, бо багатьох кривдить, бо багатьом може творити благо, а не творить. За такі справи підуть грішники у муку вічну, що ніколи не закінчиться, а праведники – в життя вічне. “Грішник, – як зазначає блаженний Феофілакт, – віддалився гріхами своїми від світла правди, і в теперішньому житті вже знаходиться у пітьмі, але ще є надія на навернення його, тому ця пітьма неповна. А після смерті, якщо він не розкаявся, його оточить суцільний морок”. Тому, як кажуть Святі Отці: “Пам’ятай останнє твоє і повік не згрішиш. Боже, милостивий будь до нас грішних”.

Після двох втішних тижнів: “Про митаря та фарисея”, “Про блудного сина” у цю неділю згадується Страшний Суд, щоб грішники, взнавши про Божу милість до людей не жили у лінощах, розмірковуючи: Бог любить людей, і коли я полишу гріх, то мені буде легко усе виправити. Святі Отці постановили згадування цього Судного дня, щоб навернути до добродіянь тих, які живуть у лінощах, застерігаючи їх смертю й очікуванням майбутніх мук, навчаючи, що не тільки потрібно сподіватися на милосердя Боже, але й пам’ятати, що Він – Праведний Суддя і дає кожному відповідно до його справ. Коли ж буде це Пришестя – ніхто не знає, адже навіть від апостолів Господь втаємничив цей день, дав тільки певні знамення, за якими можна визначити його наближення.

Цей день є святковим, тому що він буде кінцем всіх днів і усіх свят, і самого світу. Свята Церква постановила з цього дня утримання від м’ясної їжі заради страху Дня судного, тому друга назва цього тижня – м’ясопусний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *