Неділя про розслабленого

Четверта неділя після Пасхи Христової називається Неділею про розслабленого. Її назва походить від змісту Євангельського 14-го зачала від Іоанна (Ін. 5,1-15), що читається за Богослужінням. Воно розповідає про чудо зцілення розслабленого Іісусом Христом в Єрусалимі, біля Овечої купелі, що називається Віфезда.

Святкувати це чудо над розслабленим, як пише Синаксар цього дня, встановлено саме тоді тому, що Христос здійснив його під час єврейської П’ятидесятниці.

З Галілеї Іісус Христос знову прийшов в Єрусалим на свято іудейське.

Неподалік храму, біля овечих воріт, через які проганяли овець для жертвоприношення, була купальня з п’ятьма критими ходами (галереями). Її збудував ще Соломон, а називалася вона Віфездою, що означає Дім милосердя.

Реконструкція Віфезди, що розташована біля північної храмової стіни

У галереях купальні лежала велика кількість людей хворих, хромих, сліпих, сухих. Всі вони чекали руху води, тому що раз на рік Ангел Господній збурював воду у купелі, і всякий, хто першим входив у цю воду, ставав здоровим, якою б хворобою не страждав.

Господь Іісус Христос зайшов у цю купальню. Там Він побачив одного розслабленого, який був хворим тридцять вісім років. Щороку він чекав зцілення, але його випереджали сильніші. Однак він не впадав у відчай, терпів і сподівався на зцілення. Для того, щоб показати довготерпіння цієї людини Іісус Христос питає його: “Чи хочеш бути здоровим?”. Хворий відповідає без нарікань і хули, а сумирно та несміливо: “Так, Господи, але я не маю людини, яка опустила би мене в купальню, коли завирує вода; коли я прихожу, інший вже сходить переді мною”.

Господь сказав йому на це: “Встань, візьми постіль і ходи”. Хворий почув і повірив. Він не почав роздумувати, чи це глузують з нього, чи можна йому нести постіль у суботу і як він встане після тридцяти восьми років хвороби. Тієї ж миті він взяв постіль і пішов. Це було у суботу – день спокою. Тому іудеї казали зціленому: “Сьогодні субота, не можеш ти нести постіль”. Вони вчили, що у суботу не можна робити навіть добрі справи.

Зцілений сміливо відповідав їм: “Той, Хто мене зцілив, наказав мені взяти постіль і йти”.

“Хто сказав тобі це?” – питали вони. Але він не міг їм відповісти, тому що не знав Іісуса Христа. Христос, втаємничуючи добродіяння, зник у народі.

Незабаром після цього Господь зустрів зціленого у храмі і сказав йому: “Ось ти одужав, не гріши більше, щоб з тобою не сталося чогось гіршого”.

Тоді чоловік пішов і сказав іудеям, що його зцілив Іісус.

Старійшини (начальники) іудейські стали гнати Іісуса Христа та шукали нагоди вбити Його за те, що Він зцілює в суботу.

Під час Богослужіння православний християнин отримує більш глибоке трактування цього Євангельського тексту. Стихири, канони Православної Церкви пояснюють, що душа кожної людини порівнюється з розслабленим, причиною хвороби якого є гріхи. А ці гріхи може зцілити і зцілює тільки один Бог. Христос зцілює всі хвороби і тілесні, і духовні, якщо чоловік приніс щире каяття та виправився, тобто більше їх не повторює. Адже каяття немислиме без виправлення життя. І якщо Ангел Господній сходив тільки раз у рік для зцілення одного хворого, то Господь Іісус Христос Своїм сходженням на землю та хресною смертю дарував всім людям Святе Хрещення та інші Таїнства, здатні зцілити людину від усіх її хвороб, як душевних так і тілесних.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *