Неділя 34-та

18/31 січня, в Неділю 34-ту, Православна Церква відзначає пам’ять свтт. Афанасія, Кирила, архієпископів Олександрійських, прпп. схимонаха Кирила та схимон. Марії, батьків прп. Сергія Радонезького, прп. Маркіана Кирського, прп. Афанасія Сяндемського, Вологодського, прп. Афанасія Наволоцького, сщмч. Михаїла пресвітера, сщмч. Євгенія пресвітера, сщмчч. Володимира, Николая, Сергія, Олександра пресвітерів.

Цього недільного дня Свята Церква запропонувала своїм вірним чадам наступне Євангельське читання: Кол., 258 зач., III, 12-16. Лк., 91 зач., XVIII, 18-27. Свтт.: Евр., 334 зач., XIII, 7-16. Мф., 11 зач., V, 14-19 .
Митрополит Феодор зосередив увагу присутніх на розгляді Євангельської події, що розповідала про юнака, який бажав істинного вічного життя, але мав сильну пристрасть – грошолюбство. Таких людей Спаситель застеріг, сказавши, що швидше верблюд пройде крізь вушко голки, ніж багатий у Царство Небесне. Тобто таким людям буде дуже важко спастися, а для досконалості потрібно буде все роздати й слідувати за Ним.
Архієрей, аналізуючи Євангельські слова, зауважив, що раніше “вушком голки” називався маленький вузький прохід у воротах міста, через які міг пройти тільки подорожній без поклажі. Тому, розповідаючи про важкість спасіння, Господь порівняв його з проходженням верблюда через такий маленький отвір.
“Питання про те, як отримати життя вічне, хвилювало й хвилює людей дотепер. Вірянин знаходить для себе відповідь у Божественному Одкровенні, – роз’яснював Митрополит. – Люди, які керуються у своєму житті Божественними заповідями, мають відповідь на це питання. Однак є й такі, хто не вірять Богу, не керуються релігійними законами, а вірять у безмежність можливостей медицини, заморожують свої тіла, сподіваючись на науковий прогрес, вони також прагнуть довго жити. Навіть ті, хто у стані афекту або через малодушність коять самогубство, проявляючи боягузтво, також прагнуть кращої долі. Проте тіло можна вбити, а свідомість відімкнути неможливо, бо душа безсмертна. Самогубець, якого підштовхує диявол, також прагне кращого, але йому не вистачає моральних і духовних сил. Тому диявол привласнює його, а самогубець, стаючи його здобиччю, творить страшний гріх, який позбавляє його церковної молитви, надії на Царство Небесне.
Людині властиве прагнення життя вічного, бескінечного і воно є природним, тому що людина створена для життя вічного. Людина, яка не хоче жити або неправильно живе, або не справляється з проблемами, викликами, випробуваннями, які ставить перед ним життя для вдосконалення та розвитку його духовної сили, або така людина знаходиться під прямим впливом диявола. Вічне життя відкриється для всіх: і для самогубців, і для всякого розумної істоти, що померла: і для атеїста, і для християнина, і для людей якихось інших конфесій, навіть для диявола. Але  майбутня реальність для кожного буде різною, своєю. Кожен вірянин знає, що майбутнє його життя залежатиме від виконання ним Господніх заповідей. Тому юнак, який підійшов до Господа, прагнучи досконалості, почув відповідь, яка відкривала йому іншу реальність, інші перспективи.
Історія знає безліч людей, які відповіли на заклик Господа. Своє майно роздавали люди різних матерільних станів, навіть царі. Це були мужні, духовно сильні люди, які по-справжньому відчули духовний світ, духовні блага, які дійсно полюбили Господа й повністю присвятили Йому своє життя, ставши досконалими, великими, прославленими, апостолами, учителями церковними, преподобними, святими, добродіяння яких і сьогодні втішають, захоплюють і наставляють. Ці люди не тільки читали Євангеліє, а втілювали його в життя, жили ним, що й робило їх справжніми християнами, досконалими.
Багатію важко спастися, тому що він обожнює своє багатство, сподівається на нього у всіх своїх негараздах. Не можна сподіватися на багатсво, його легко втратити. І, якщо Господь вирішить щось стосовно певної людини, то ніхто не зможе змінити цей вирок. “Багатий той, хто любить Бога, а бідний той, хто любить гроші”, – процитував митрополит Феодор сучасного подвижника Симеона Афонського. Той, хто завжди сподівається на Бога, не буде залишений Ним. Господь не залишає своїх людей без випробувань для їхньої духовної досконалості, але завжди дає відчути Свою присутність, допомогу та керівництво. Горе ж тій людині, яка залишиться наодинці зі своїми матеріальними статками без Бога, зі своїм ідолопоклонством – сріблолюбством.
Хто ж може з багатих увійти в Царство Небесне? Той, хто милосердний, хто для слави Божої вміє використовувати свої статки, щоб Бога прославити й ближньому співстраждати й допомагати і не відчувати себе хазяїном цих грошей”.
Архіпастир зауважив, що зараз через примноження у світі ідолопоклонства Бог попускає зосередитися великим капіталам у руках певної групи людей, які керують світом. “Диявол зараз керує великою кількістю людей і народів, тими, хто вклоняються йому й грошам, тими, хто є ідолопоклонниками, – наголосив Архіпастир. – Для християн же важливо пам’ятати, що наш цар – Господь Іісус Христос керує світом і Він допускає певну владу таких людей, щоб випробувати вірність своїх. І дуже важливо, щоб людство підготувалося до зустрічі з Господом, коли буде нове небо й нова земля, коли Господь все визначить. Ми не знаємо у якому ступені Господь попустить, але зараз вже світові політики та олігархи заявляють про можливість виведення з обігу національних валют, загальної цифровізації, що сприятиме кращому керівництву, поневоленню людства й усуненню неугодних. Ми віримо, що Господь не залишить нас, якщо ми збережемо в чистоті віру. Одначе сьогодні яскраво вимальовуються пророцтва апостола Іоанна Богослова про кінець світу, що все з Євангелія, до останньої літери буде виконане”.
Наостанок митрополит Феодор побажав усім терпіння, розсудливості, міцної віри, щоб, керуючись ними, всі досягли майбутнього Царства Небесного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *