Неділя 33-тя, після Богоявлення

11/24 січня, у Неділю 33-ю після Богоявлення, Православна Церква вшановує пам’ять прп. Феодосія  Великого, прп. Михаїла Клопського, Новгородського, прп. Феодосія Антиохійського, сщмчч. Николая, Феодора і Володимира пресвітерів, св. Володимира сп., пресвітера та Єлецьку ікону Божої Матері.

Після Євангельського читання цього святкового дня  Еф.,  IV, 7-13. Мф.,  IV, 12-17. Прп.: 2 Кор., IV, 6-15. Мф., 43 зач., XI, 27-30 митрополит Феодор зосередив увагу слухачів на Євангельському уривку, який розповідає про 40-денний піст Господа у пустелі та нещівну поразку диявола у спробі спокусити Господа Іісуса Христа.

Архіпастир нагадав вірянам, як і чим диявол спокушав Спасителя – Нового Адама, Який із дня Свого народження не підпав спокусі темних сил, не скоїв жодного гріха. Господь Іісус Христос, не виявляючи Свого Божества, утаємничуючи Своє Месіанство, здолав диявольські випробування голоду, гордині, невір’я, відповівши ворогу рода людського словами Святого Письма.

“Так в останні, антихристові часи, люди, які не приймуть знак звіра, не зможуть ні продавати, ні купляти, але сила Божа буде підтримувати їх, вгамовувати їхній голод і спрагу, – процитував Архієрей слова древнього християнського святого Ніла Мироточивого. – Ті ж, хто спокуситься принадами антихриста й приймуть його печатку, ті, в кого бог – гроші, хоча й будуть мати потрібне для тіла, але не матимуть насичення”.

Митрополит Феодор звернув увагу присутніх на спокуси матеріальними благами та славою, які є актуальними і в наші, як попереджає зараз Православна Церква, апокаліптичні часи.

“Влада,  – як зазначив Архіпастир, – є найсильнішою спокусою, як колись для диявола, так і тепер для людей, що прагнуть керувати іншими, або й навіть панувати світом. У цьому – сатанинська гординя, а за такими елітами стоїть сам диявол. 

 У православній традиції влада – це керівництво, але з метою служіння людям і Богу. В сучасному ж розумінні – це шлях одержання прибутку, певних можливостей тільки для себе, а не для суспільства та людей. Якщо ж  владу мають люди, які не керуються заповідями Божими, богоборці, то можна уявити до чого призведе їхнє панування. Приклади тоталітарних режимів  ми маємо і не в такому далекому минулому”.

Архієрей також нагадав вірянам про подвиг преподобного Феодосія Великого, пам’ять якого цього дня вшановує Церква, про його смирення та благочестя, якими він долав диявола та зібрав біля себе тисячі монахів у пустелі для духовного вдосконалення, будучи для них не керівником, а духовним вождем, послушником Божим.

“Покаяння, про яке говорили Іоанн Предтеча, Господь і апостоли – це найголовніше, завдяки чому людина може увійти в Царство Небесне, – продовжував проповідник. – До тих пір, поки людина не відчує солодщів добродіяння, вона буде грішити, гріх буде зваблювати її”. Тому наостанок Митрополит побажав усім  спрямовувати свої  внутрішні зусилля так, щоб благодать хрещення розкривалася у  житті кожного, вказуючи на невимовну  радість, яку приготував Господь тим, хто любить Його.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *