Неділя 12-та після П’ятидесятниці

17/30 серпня, у Неділю 12-ту після П’ятидесятниці, Православна Церква вшановує пам’ять мучеників Мирона, Павла, Патрокла, а також преподобного Аліпія іконописця.

Віряни цього дня чули Євангельський уривок, у якому багатий юнак, який шукав життя вічного, запитав Господа, що для цього потрібно зробити  (Мф. 19, 16-26).

Митрополит Феодор, пояснюючи цей Євангельський випадок, зокрема звернув увагу присутніх на те, що Христос не сказав юнакові, щоб він виконав заповіді, а дотримувався їх. Тобто ми завжди повинні мати перед собою ті веління Господа, якими повинні керуватися у своєму житті.

“Знаючи людську неміч, Господь зрозуміє, що людина не зможе виконати Його заповіді в усій їх глибині,  – продовжував Архієрей, – тому люди не повинні впадати у відчай через неможливість взірцевого виконання заповідей. Але, за словами апостола Павла, який розділяє гріхи на смертні, через які переривається спілкування людини з Богом, і несмертні,  людина перш за все повинна виконати 10 заповідей, а далі Господь відкриє шляхи до вдосконалення так, як він це зробив у випадку з  євангельським юнаком. Господь Іісус Христос викрив ідола багатства, на якого сподівався юнак, засуджуючи пристрасть, прихильність до накопичування земних благ, а не саме багатство”.

Митрополит Феодор наголосив, що немає зв’язку між багатством і щастям, і люди повинні шукати духовних цінностей, що часто досягаються через відсутність земних переваг. Саме від них відмовлялися царі, князі, багатії, коли приймали монашество і ставали святими, відкриваючи для себе духовні горизонти. Також Архіпастир наголосив, що віра та виконання заповідей Господніх не повинні бути формальними, вони мають бути проникнені духом любові до ближнього та до Бога.

“Наше багатство – Бог, і поможи нам, Господи, завжди перебувати  у Богоспілкуванні й через це отримувати блага, щоб цими благами ділитися з ближніми”, – завершив недільну  проповідь Архієрей.

 

.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *