Димитріївська поминальна субота

Найближча перед днем пам’яті святого великомученика Димитрія Солунського (26 жовтня / 8 листопада) субота відома в Православній Церкві під назвою Поминальна Димитріївська.

Вона була встановлена великим князем Димитрієм Донським після його перемоги 8 вересня 1380 року на Куликовому полі війська Мамая. Під час цієї битви полягло близько 250 тисяч руських воїнів, які боронили рідну землю; смуток за померлими торкнувся багатьох родин. В Троїце-Сергіївій лаврі після цієї битви, 20 жовтня 1380 року, преподобним Сергієм, ігуменом Радонезьким, в присутності великого князя Димитрія Донського було вперше звершено заупокійне богослужіння за всіма полеглими воїнами, серед яких були відомі лаврські іноки Олександр Пересвєт і Андрій Ослябя.

З часом здійснювати спомин загиблих православних воїнів стало традицією, а згодом цей день на Русі став загальним днем спомину не тільки воїнів, які за віру та Вітчизну поклали своє життя, але й всіх померлих православних християн, тому що кожен християнин є воїном Христовим, звання це він отримує при хрещенні.

Про необхідність молитви за померлих пише святий старець Паїсій Святогорець: “Ті, хто перебувають в пеклі, бажали б від Христа тільки одного: щоб Він дав їм п’ять хвилин земного життя, щоб покаятися. Ми, ті, хто живе на землі, маємо запас часу на покаяння, тоді як нещасні померлі вже не можуть покращити свого стану, але чекають допомоги від нас. Тому ми повинні допомагати їм своєю молитвою. Молячись за померлих, ми даємо Богу “право” на втручання.”

Згідно зі “Сповіданням віри” ч. 18 “Послання Східних Патріархів” душі людей “…отримують полегшення з безконечної доброти Бога, через молитви священиків та добрі діла, які робляться за померлих. Особливо ж силою Безкровної Жертви, яку зокрема приносить священнослужитель для кожного християнина, за його близьких, а взагалі за всіх завжди приносить Вселенська й Апостольська Церква”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *