День пам’яті апостола євангеліста Іоанна Богослова

У кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського 9 жовтня / 26 вересня, в день пам’яті святого апостола євангеліста Іоанна Богослова, відбулись святкова всеношна та Божественна літургія. Митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор у співслужінні кліриків собору очолив святкове Богослужіння.

Під час Богослужіння віряни молилися за мир і припинення ворожнечі в нашій країні.

Ієрей Феодор Кулініч – клірик кафедрального собору в своїй проповіді нагадав богомольцям історію життя святого Іоанна Богослова. Особливу увагу присутніх проповідник звернув на те, що Апостол все своє важке життя, сповнене випробувань, перетворив на гімн любові – цариці всіх християнських чеснот і сутності Божества.

Священик розповів зворушливий епізод із життя вже похилого віку апостола Іоанна Богослова, коли той, нехтуючи своєю неміччю, пішов у далекий путь, в гори, щоб спасти, навернути до благочестя розбійника – колись охрещеного ним юнака, але за недбалістю ставшого здобиччю диявола. Зворушений палкою любов’ю святого старця, юнак розкаявся та виправився. Цей епізод став яскравим прикладом, як християнину потрібно забувати про себе, коли є можливість допомогти ближньому, проявити любов.

Ієрей Феодор ще раз наголосив на тому, що Апостол не просто навчав любові до Бога та Його образу – людини. Він любив. Ця історія стала втіленням слів святого Іоанна Богослова: “Якщо ти не любиш ближнього, то ти не любиш й Бога”. Цитуючи слова блаженного Августина “ На що схожа любов?”: “У неї є руки, щоб допомагати іншим, у неї є ноги, щоб поспішати на допомогу бідним і нужденним, у неї є очі, щоб бачити горе та потребу, в неї є вуха, щоб чути людські зітхання та нарікання, – ось на що схожа любов”, священик повчав, що любов – це не емоція, не чутливість, а дія, спрямована на користь ближнього. На завершення проповідник побажав навчатися в Апостола любові цій чесноті, адже не важлива кількість молитов чи текстів, які прочитає людина, бо тільки по тому, що “будете мати між собою любов усі взнають, що ви – Мої учні”, – казав Господь.

Після Божественної літургії та Чину славлення євангеліста Іоанна Богослова митрополит Феодор прочитав молитву до святого Апостола та побажав, щоб життя святого Іоанна Богослова, його молитви допомогли нам сповнитися любов’ю до Бога та ближнього, наставили нас на шлях спасіння, щоб нам стати чадами Божими й сподобитися Царства Небесного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *