Богослужіння в день свята Успіння Пресвятої Богородиці у кафедральному соборі

15/28 серпня у кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського відбулося урочисте Богослужіння на честь Успіння Пресвятої Богородиці – одного з дванадцяти великих церковних свят. Це свято називають ще Богородичною Пасхою, тому що смерть не змогла втримати пречистого тіла Божої Матері, і Вона, як і Її Син і Бог, воскресла.

Під час святкового Богослужіння на чолі з митрополитом Кам’янець-Подільським і Городоцьким Феодором молилися клірики кафедрального собору. Літургії передувала святкова всеношна.

Наступного дня Богослужіння розпочалося зустріччю Архієрея. У вітальному слові ключар собору протоієрей Тарасій Забудько процитував слова видатного богослова минулого сторіччя святителя Николая Веліміровича: “Кожен піст – це шлях, який проходить людина, щоб зустрітися з Богом». Потім священик зазначив, що у порівнянні з іншими постами стосовно Успенського посту виникає велика кількість питань щодо причини та предмету святкування: “Хіба можна святкувати день смерті?». «Виявляється – можна, – продовжував він, – якщо ця смерть нагадує сон; можна, якщо ця смерть є продовженням життя, коли ця смерть стає життям вічним і під час неї людина зустрічається з Богом. Божа Матір стала для нас усіх прикладом того, як повинна людина жити та вмирати”. На завершення отець протоієрей попросив для всіх святих молитв у Архієрея, щоб кожен із присутніх у храмі так чекав зустрічі з Христом, як чекав її апостол Павло, який сказав: “Бажаю розлучитися [з тілом] і з Христом бути”.

Після святкового Євангельського читання митрополит Феодор звернувся зі словом проповіді до пастви. Він розповів вірянам історію свята та розтлумачив, чому свято називається Другою Пасхою. Архієрей звернув увагу на втішну обіцянку Богородиці: “Я з вами у всі дні до кінця віків”, яку Вона виконує безперервно упродовж всього часу існування Церкви Христової. Матір Божа молиться постійно. Про це свідчать угодники Божі, кажучи, що Вона і вдень, і вночі молить Сина Свого дарувати милість роду християнському. Історія знає багато випадків, коли ніхто зі святих не міг вимолити в Господа милість тому чи іншому народу, але Матір Божа досягала цього Своїм заступництвом. Також Архієрей нагадав приклади навернення милістю Цариці Небесної до доброчесного життя лютих розбійників, а також наголосив, що Вона є джерелом багатьох благ, які ми отримуємо від Господа нашого Іісуса Христа. “Не випадково святі отці стверджують, що без Матері Божої неможливе спасіння жодної людини, – продовжував далі митрополит Феодор. – Особливе покровительство Вона надає тим, хто любить Її, хто зберігає душевну та тілесну чистоту, хто прагне життя святого та Богоуподібнення. У цьому святі ми бачимо підтвердження Божественної істини про воскресіння людей із мертвих. Кожна людина має пройти ворота смерті, але тільки для праведників смерть буде упокоєнням і сном”. Архіпастир пригадав усім блаженну, мирну, з посмішкою на вустах християнську кончину нещодавно почилого духівника Свято-Успенської Почаївської лаври схіархімандрита Георгія. “Кончина праведника – це підтвердження того, що смерті немає, що вона переможена Господом Іісусом Христом, тут немає запаху смертного, страху, тут свідчення життя вічного, – розповідав Архієрей. – І тому Матір Божа сьогоднішнім святом стверджує нас у цій непохитній істині. Для того, щоб людина змогла спокійно ставитися до смерті, вона повинна вірити у безсмертя душі, мати чисту совість. Адже сама по собі смерть не страшна, страшною є наша непідготовленість для вічності, той ненормальний гріховний стан, у якому ми зустрінемося з Господом нашим Іісусом Христом. Смерть – це перехід в інше життя, одкровення іншого буття, через неї підготовлена людина зустрічає радість, мир і звеселення, яке ніколи не скінчиться, а для непідготовленої людини вона страшна та жахлива, тому що потрібно буде дати відповідь за прожите життя, яке є школою, де ми виховуємося для вічності. Тому ми повинні звернути увагу, щоб закінчити цю школу з гарними оцінками. Матір Божа у нашому вихованні займає чільне місце, Вона допомагає нам Своїми молитвами, заступництвом, любить нас і робить усе можливе, щоб навіть найбільші грішники змогли навернутися до Бога та виправити своє життя. Будемо й ми, святкуючи сьогодні цю подію, просити Матір Божу, щоб і нас Вона завжди покривала Своєю небесною милістю та ніколи не залишала”.

Після завершення Божественної літургії був відслужений святковий молебень до Матері Божої.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *