Богослужіння у неділю спомину про Адамове вигнання

18 лютого 2018 року, коли Свята Православна Церква згадує вигнання Адама, в Прощену неділю Високопреосвященніший митрополит Феодор у співслужінні кліриків кафедрального собору звершив Божественну літургію.

Під час Літургії була піднесена молитва за мир в Україні.

Після святкового євангельського читання митрополит Феодор звернувся до пастви зі словом проповіді. Він нагадав усім присутнім історію блаженного життя Адама в раю та трагедію гріхопадіння. “Через свій непослух Адам втратив усі дари, якими наділив його Бог, – розповідав Архіпастир. – Адам повинен був наслідувати Богу, вдосконалюватися у послушанні, керуватися Його Божественними настановами, але через гординю та егоїзм він втратив все і тільки тоді зрозумів свою обмеженість і залежність від Першопричини всього буття – Бога. Адам отримав досвід втрати того, що мав – як добро і, що втратив – як зло. Адам багато отримав, тому і багато втратив. Його печаль та плач були не тільки за себе, але й за прийдешнє покоління, яке разом із ним підпало гріху. Попри все Бог дав обіцянку Адаму про те, що сім’я Жони має стерти главу змія. І цим Спасителем у подальшому став Господь Іісус Христос.

Ми також маємо досвід духовних та моральних змін, порушення заповідей Божих. Згадування гріхопадіння Адама Церквою, встановлене перед Великим постом для того, щоб ми згадали про ті дари, які ми отримали у таїнстві хрещення і не зберегли, про недотримання нами заповідей Божих. Воно повинно нас навчити покаянню, щоб ми увійшли в Піст з думками покаяння та прагненням виправлення. У зв’язку з тим, що людина − істота соціальна, ми повинні визнати борг перед нашими ближніми, який утворюють наші гріхи, тому що ми несем відповідальність за все, що відбувається навколо нас”. Також Архієрей звернув увагу присутніх на євангельські слова: “Де скарб ваш, там і серце ваше”. Він наголосив на тому, що до того часу, поки ми перебуваємо у Бозі, до того часу в нас домінує дух, тільки ми звертаємо увагу на матеріальне — відбувається занурення в матеріальне, а про Бога ми забуваємо. Тому у нашому житті повинна відбутися ціннісна переорієнтація — ми повинні зосередитися на головному — примиритися з Богом. А для того, щоб примиритися з Богом, потрібно примиритися з людьми, бо умовою прощення наших гріхів є прощення гріхів ближнім, що вони зробили нам. Ми повинні створити такі умови життя, які б допомагали спасатися нам і всім навколо нас. Тому будемо намагатися так організувати себе у цей період Посту, щоб духовно рухатися вперед, спасаючись і допомагаючи одне одному.

Після святкового Богослужіння було прочитане послання Блаженнійшого митрополита Онуфрія до пастви з нагоди початку Великого посту та Прощеної неділі. Митрополит Онуфрій звернувся до всіх вірних із благословенням у період Великого посту читати 1 кафізму з Псалтирі, молячись за мир в Україні.

На вечірньому богослужінні відбувся Чин прощення. Високопреосвященніший митрополит Феодор прочитав усім присутнім молитву на піст і благословив усіх вірян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *