Богослужіння у неділю “Про Страшний суд”

11.02.2018 року відбулось святкове недільне Богослужіння, його очолив митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор. Ця неділя – третя підготовча до Великого посту. Вона називається неділею “Про Страшний суд” або м’ясопусною (православні заговляються на м’ясну їжу).

У своїй святковій проповіді Архіпастир розповів зміст недільного євангельського зачала, що вказує на момент другого пришестя у світ Спасителя та Його Страшний суд. “Цей суд розділить всіх людей: які з Богом, а які з дияволом. – Розповідав митрополит Феодор. – Під розподілом людей на овець і козлів потрібно розуміти розподіл на добрих і злих: тих, які мають у своїй душі любов і тих, які її не мають. Цей розподіл відбувається постійно у процесі історії. Люди завжди стоять перед вибором: добро чи зло. Диявол, який є режисером усього зла світу, сіє розбрат, агресію, ворожнечу між людьми; він працює дуже хитро та витончено і, щоб зрозуміти його підміни та фальшування потрібно мати духовний розсуд, який дозволяє розрізняти добро і зло. У цьому людині допомагає Божа благодать, яка приходить за смирення та виконання заповідей Божих. Сама людина не може творити добро, і це її добро недостатнє для формування Божої людини. Тому й прийшов Христос, щоб воскресити застаріле у гріхах людство. Але зараз, через дві тисячі років, це людство у своїй духовній деградації поступово втрачає Христа. Християнство стало слабким і кволим, люди стали нечутливими до духовних переживань, заземлись у своїх пристрастях та хтивостях. Характеристика людей останніх часів, подана Апостолом, дуже збігається з духовним портретом сучасного людства. Зараз узаконюється велика кількість гріхів, і це є показником відходу від Бога. Посилення байдужості, безтурботності у своєму духовному житті підводить людство до тієї межі, що називається Страшним Судом. Суд Божий покладе край торжеству зла. Тому для віруючої людини є сенс у всіх скорботах та стражданнях, вона знає, що життя не закінчується смертю, інакше все було б безглуздям. Кожній людині доведеться дати відповідь на Страшному Суді не тільки за свої вчинки, але й за слова, думки й почуття. Упродовж всього життя людина має осмислити, підготуватися постом, молитвами, виконанням заповідей до цієї великої зустрічі, використати усі можливості, що дає нам Господь для того, щоб отримати виправдання на Страшному Суді Христовому”.

Після Літургії митрополит Феодор привітав усіх з днем пам’яті святого Ігнатія Богоносця, який дитиною був взятий Господом на руки зі словами: “Якщо не будете, як діти – не увійдете до Царства небесного”. Цей святий показав свою любов – постраждав за Христа. Життя святих нам ще раз показує, що самі великі оптимісти – це християни, і воздаяння буде навіть за дріб’язок, а Страшний суд – це відновлена правда Божа, відновлена людська гідність.

Після завершення святкового Богослужіння всі віряни мали можливість отримати благословення у Архіпастиря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *