8/21 вересня – Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці

Про життя Богородиці ми маємо невеликі відомості з Передання (ІІ -го сторіччя). Різдво Божої Матері почали святкувати з V сторіччя, про це свято вже пишуть Святителі Іоанн Златоуст, Єпіфаній та Августин.

Місце, де народилася Богородиця, за однією з версій знаходиться Єрусалимі. Але Православна Церква дотримується думки, яку підтримував святитель Димитрій Ростовський, про те, що Матір Божа народилася у Назареті, де жили її батьки – благочестиві Іоакім (походив з роду царя Давида) й Анна (з роду первосвященика Аарона). Довгий час, до глибокої старості, вони залишалися бездітними, що було причиною їхньої великої скорботи, бо кожна подружня пара чекала, що саме з їхнього роду народиться обіцяний Мессія; бездітність вважалась карою Божою за гріхи й була ганьбою та безчестям.

Одного разу первосвященик Рувім, вказавши на неплідність, як наслідок Божого неблаговоління, не дозволив Іоакіму принести жертву Богові, незважаючи на їхнє сповнене благочестя, милосердя і любові життя. Іоакім у великій скорботі та молитві відійшов до пустелі, щоб вилити перед Богом свою тугу. Праведна Анна, дізнавшись про те, що сталося у храмі також молилася зі сльозами, і їхня молитва була почута – Ангел Господній приніс звістку, що в них народиться благословенна Донька, яка буде вищою за всіх земних і заради Неї все людство отримає благословення; ім’я Її буде Марія. Через певний час у пристарілих батьків народилася Донька, Яку назвали Марією (Маріам), Вона стала Матір’ю Спасителя всього світу, Матір’ю всього людства.

Знаменним є те, що свято Успіння Пречистої Діви Марії завершує церковний рік, а свято Різдва починає – йде через тиждень після новоліття, і є першим в році двонадесятим святом. За словами святого Андрія Критського: «Різдво Богородиці – свято – початок свят, тому що з нього почалось подолання розділення між Богом і падшою людиною, народилась Та, Яка з’єднала небо і землю, з’явилась на світ від безплідної і пристарілої родительниці, Діва, з Якої засяяло “Сонце правди Христос Бог наш”.

Різдво Богородиці – це нагадування всім батькам про отриманий ними від Бога великий дар чадороддя, а неплідним – про смиренне сприйняття Промислу Божого, безпрекословну готовність сприйняти Його святу волю, всім людям – приклад великої сили гарячої і щирої молитви.

Свята  Церква запрошує усіх вірних розділити радість свята і восхвалити Різдво Пресвятої Діви Марії. Як каже румунський старець, архімандрит Клеопа (Іліє) у своїй проповіді на це свято: “Для того, щоб восхвалити Немовля і Діву Марію, нам потрібно мати незлобиве серце, як у немовляти і життя чисте, незаплямоване плотськими гріхами. Щоб восхвалити Ту, Яка має бути матір’ю Сина Божого нам потрібно мати серце матері, ніжність і терпіння матері, любов і жалість матері до всіх. Інакше молитви наші, дари наші, якщо вони виходять з сердець, сповнених гріхами, ненависті і злоби, не будуть прийняті Пресвятою Дівою Марією. З цими радісними і сповненими сподівань думками і з серцями, сповненими милості й смирення, увійдемо у святі храми і, поцілувавши ікону Матері Божої, вознесем Їй з вірою цю коротеньку молитву: “Милосердия двери отверзи нам Благословенная Богородице, надеющиеся на Тя да не погибнем, но да избавимся Тобою от бед: Ты бо еси спасение рода христианскаго».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *