25 січня – пам’ять святої мучениці Тетяни

12/25 січня  Православна Церква вшановує пам’ять святої мучениці Тетяни.

Свята Тетяна народилася в Римі у кінці другого століття у сім’ї знатного вельможі, який був тричі консулом Риму. Він таємно сповідував Христа, тому виховав дочку в побожності та відданості Богу. Тетяна добре знала Святе Письмо і, подорослішавши, вирішила присвятити себе Христу. Вона стала дияконисою, тобто жінкою, яка несла в церкві соціальне служіння. До її обов’язків входили турбота і догляд за хворими та вагітними жінками, підготовка їх до хрещення і допомога при здійсненні самого хрещення. У 222 році влада в Римі перейшла шістнадцятирічному Олександру Севіру. І хоча його мати була християнкою, і сам Олександр нічого проти християн не мав, реально влада зосередилася в руках намісників і правителів областей. Керувати країною став єпарх Ульпіан. Ульпіан був ідолопоклонником, ненавидів християн і найжорстокішим чином розправлявся з ними. Під час гонінь святу Тетяну схопили.

Від святої вимагали поклонитися ідолам у храмі бога Аполона. Замість цього свята Тетяна звернулася до Христа, і за її молитвами стався землетрус. Зруйнувалися не тільки ідоли, але і храм, під уламками якого були поховані жреці. Святу Тетяну жорстоко катували, викололи їй очі. Вона ж голосно молилася за мучителів, закликаючи Бога «відкрити їм духовні очі». Несподівано вісім мучителів побачили ангелів, які відбивали удари, що наносили святій діві, і почули небесний голос. Вони не тільки увірували, але й зі сльозами просили Святу пробачити їх. За сповідання Христа їх віддали на тортури та обезголовили.

Святу Тетяну мучили й наступного дня, вимагаючи, щоб вона зреклася Христа. Але Господь із мученицею сотворив диво: з ран замість крові стало текти молоко, а тіло почало благоухати. А на третій день, коли її вивели з в’язниці, то побачили, що її тіло стало як раніше здоровим і не мало жодних слідів мук. Від святої Тетяни знову зажадали поклоніння ідолам, на цей раз богині Деметрі. Прийшовши до капища, свята Тетяна перехрестилася та почала молитися. Тут же, на очах у всіх,  і ідол, і капище знищила блискавка. Святу Тетяну знову катували, а вночі кинули до темниці.

Четвертого дня її вивели на арену цирку на поталу леву. Але звір покірно почав лизати рани святої Тетяни та розірвав одного з її мучителів. Святу кинули у вогонь, але вона залишилася неушкодженою. Оголосивши її чаклункою, святій Тетяні обрізали волосся, в якому, як вважали, зосереджувалася її магічна сила. Потім її відвели до храму Зевса і замкнули на два дні. Але й там по молитвам святої Тетяни ідоли були знищені. Коли для гонителів стало очевидно, що тортури безглузді, а свята Тетяна непохитна й тверда у своїй вірі, її обезголовили разом із батьком.

Це сталося 25 січня 226 року.

Більшість поширених у нас імен мають грецьке походження. Тому ім’я Тетяна часто тлумачать як грецьке, похідне від дієслова «τάττω», що означає «ставити в порядку», «вибудовувати», «призначати». Звідси і тлумачення імені Тетяна як «засновниці» та «упорядниці». Однак лінгвістам ця версія видається сумнівною. Адже ім’я Тетяна в Греції не просто непопулярне, а й зовсім маловідоме.

Інша справа Італія, де ім’я Тетяна більш поширене. Етимологічно ім’я Тетяна сходить до імені легендарного сабинського царя Тита Татія (Titus Tatius). Того самого Татія, який визволяючи з полону жінок, підступно викрадених Ромулом, захопив Капітолійський пагорб. За однією з легенд Татій навіть правив Римом спільно з Ромулом, що призвело до об’єднання римлян із сабінянами в єдиний народ квиритів, але це вже інша історія.

Одним словом, ім’я Тетяна походить від латинського Tatius. Це ім’я і мала мучениця Тетяна Римська, пам’ять якої вшановується 12/ 25 січня. Знайому нам форму імені Таня, як самостійне ім’я, можна зустріти в скандинавських країнах, Німеччині та США.

За матеріалами: 

https://foma.in.ua/articles/faith/holy/tatiana

Рекомендовано для читання:

Почитание святой мученицы Татианы как покровительницы студенчества

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *